Izgalmas szórakozás az Eisenerz-i bányában

Különleges élményre vágysz? Bányatúrára hívunk, mely során gyalogosan és kisvasúton haladva ismerkedhetsz meg a múlt bányászainak küzdelmes mindennapjaival.

A Schaubergwerk Erzberg aknái tárt karokkal várnak minden arra látogatót. Közép-Európa legnagyobb és egyben legrégebbi vasércbányája ez. A vörösérc kőtömb ma 1465 méter magas, ám fénykorában 1534 méterig csúcsosodott. Immár ezer éve, a mai napig bányásszák, mégpedig lépcsőzetes külszíni fejtéssel.

A látványbánya 1,5 kilométerre található az Erzberg (Érchegy) gyomrában. Az üzemi út hossza 70 kilométer, a bányaszintek száma 42. A hegy kifogyhatatlan, jelenleg is 140 millió tonnányi pátvasérc várja, hogy kibányásszák.

Az út hossza: 90 perc, és csak vezetővel lehet lemenni.

Jármű: egy egykoron bányászokat szállító vonat, a Katl.

Szükséges ruházat: védőruha, melyet a helyszínen biztosítanak. A bánya honlapja: www.abenteuer-erzberg.at

Látogatható: május 1. és október 31. között naponta 10–15 óráig, előzetes bejelentkezés után.

Távolsága Budapesttől: kb. 400 kilométer, 3,5-4 óra autópályán.

Bányaprogramok:

· feltárási és elővájási munkálatok, felszín alatti vasércfejtés módszerének megtekintése

· a fúrás és robbantás, a rakodási és szállítási technikák fejlődésének, a tárnák biztosítását szolgáló építési módszerek bemutatása

· audiovizuális előadás az Erzberg keletkezéséről, melyben többek között hallhatod a vízi manó mondáját is

· egy 60 tonnányi kőzet kinyerését szimuláló robbantás megtapasztalása, lőporfüsttel, robajjal, cikázó villámokkal kísérve. Ezt egyszerre 64 látogató élheti át, és csakis csütörtöki napokon. A helyszín egy10 m2-es tárna.

· taxizás a 860 lóerős taxin, Haulyn, mellyel meg lehet mászni a hatalmas lépcsőket. Ez tulajdonképpen egy átalakított dömper. Egyébként a kőfejtőben rendezik meg a méltán híres-neves erzbergi rodeot (“Red Bull Hare Scramble”) is.

Még több kirándulásra vágysz? Ezen a honlapon a Reiting hegyein vagy a Gesäuse Nemzeti Park területén átívelőszámos útvonalat találsz: www.klettersteige-eisenerz.at.

Egyéb programok: vadvízi sportok kezdőknek és profiknak.