GYIK

TUDÁSTÁR/GYIK

1.Mennyire veszélyes a rafting?

Ez elsősorban a folyószakaszok nehézségi szintjétől függ, amit a White Water skálán mérnek I-IV-ig.

Az osztrák Salza folyó – ahol túráink többségét vezetjük – egyes szakaszain vannak eltérő nehézségű, kellő izgalmakat rejtő hullámok, zúgók, szűkületek, kanyonok, sziklák. Összességében azonban a biztonságosabb vadvízi folyók közé sorolható, mivel kevesebb méretes sziklát tartalmaz, melyek bizonyos esetekben a hajók felborításáért felelősek.

 1. Mennyire könnyű beborulni a vízbe egy rafting túrán? Sokan borulnak?

A borulás valószínűsége attól függ, hogy mennyi gyakorlatod van, alacsony, vagy magas a vízállás, illetve betartod-e az ismertetett biztonsági szabályokat.

A szezon elején a folyók vize megduzzad, sodrása erősebb, tehát izgalmasabb ebben az időszakban evezni. Később levonul a víztöbblet, akkor már nyugodtabbak a hullámok- tehát az időszak megválasztása sem utolsó szempont.

Természetesen előfordulhatnak borulások, amik fokozzák az izgalmakat, olykor viszont megesik, hogy kifejezetten élményszámba mennek.

 1. Mikor van a rafting szezon?

A szezon akkor veszi kezdetét, amikor az időjárás már kedvez az evezésnek.

Ez Ausztriában általában az április végétől október közepéig terjedő időszakot jelenti. Szlovéniában júliustól szeptemberig szervezünk rafting túrát.

 1. Milyen hideg a Salza folyó?

A Salza átlagosan 8-10 fokos, nyaranta mégis meg lehet benne mártózni.

Hogyan lehetséges ez? Mindenki kap tőlünk alap felszerelésként egy neoprén ruhát, ami még a 4 fokos vízben is megtartja a testhőmérsékletet. Amikor befolyik a víz a ruha alá, ezt a vízréteget melegíti fel a testünk, és ha a ruha elég feszesnek bizonyul, akkor ez a felmelegített vízréteg biztosítja, hogy a 4 fokos vízben se fázzunk.

 1. Kezdő rafting túra van Ausztriában?

Igen. Első vízreszálláshoz, illetve gyermekes családoknak is ajánljuk a túráinkat.

A részvétel egyetlen kritériuma az úszás tudás. A Salza alapvetően a biztonságosabb vadvízi folyók közé tartozik, a szabályok betartása mellett mindenki épségben kerül ki a folyóból.

 1. Hány éves kortól lehet raftingolni?

Rafting túráink mát 14 éves kor feletti gyerekek számára is végigevezhetőek, hiszen a gyerekek minden esetben felnőttel lesznek összeültetve egy raftba. Mindig ül a raftban egy szakképzett túravezető is, aki segít az irányításban, adja a biztos erőt.

14 év alattiak esetében szülői kíséret, illetve 14-18 éves korig szülői beleegyező nyilatkozat szükséges a túrára való jelentkezéshez.

 1. Milyen hideg a Soca folyó?

A Soca átlagosan 8-10C fokos. A Salzánál leírtakkal egyezik a neoprén ruha szigetelése, így nem fogsz fázni, ha esetleg borulunk.

 1. Hány km a napi túratáv a vadvízen?

Attól függően, hogy melyik túrát választod és hogy melyik szakaszon evezünk aznap, 10-15 kilométer hosszúságú túrára kell számítani, ami 3-5 óra időtartamot jelent.

 1. Mit kell vinni egy rafting túrára?

Fürdőruhát és törölközőt mindenképpen hozz magaddal! Ha van olyan gyógyszered, amire útközben szükséged lehet (pl.inhalátor), akkor elhelyezzük neked egy vízhatlan zsákban.

A ruhaosztásra már fürdőruhában gyere, minden más felszerelést (neoprén ruha, neoprén cipő, sisak, mentőmellény) mi biztosítunk.

 1. Mit tartalmaz a rafting felszerelés?

A rafting felszerelés mellényből, sisakból, neoprén ruhából, raft hajóból valamint evezőből áll.

Mellény

A mentőmellény a legfontosabb felszerelés. Ez tart a víz felszínén a hömpölygő folyóban, ugyanakkor feltűnő színével felhívja a túravezető figyelmét a vízben lévő evezősre. Mi, a  szakemberek által is ajánlott, élénk színű, speciális kiképzésű, ún. gyors csattal rendelkező mellényeket használunk. Ezek sokkal erősebbek sík vízre kifejlesztett társaiknál, így teljesen biztonságban fogod érezni magad.

Sisak

A sisak a mellény mellett a második legfontosabb védőfelszerelés. Feladata, hogy védje a koponyát, a tarkót és a halántékot, hiszen bármely testrész sérülése életveszélyes lehet. Fontos, hogy stabilan illeszkedjen a fejre. Különböző méreteket osztunk ki, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Védőruha

Szaknyelven neoprén ruha. Kb. 3-4 mm vastagságú, vízhatlan öltözet, amely véd a hideg víztől, az ütésektől és a zúzódásoktól.

Raft

Speciális anyagból készült, 4-12 személyes gumicsónak. Anyaga strapabíró; a csónak kifejezetten a sziklák közötti evezésre lett kifejlesztve. Irányítása tökéletes összhangot követel meg a benne ülőktől, éppen ezért igazán hatékony eszköze a csapatépítésnek is!

Evező

A lapát a legjobb barátunk a folyón. Nem csak azért, mert nélküle elveszettnek érzi magát az ember, hanem azért is, mert segít az egyensúly megtartásában, az irányításban, és a hajóba való visszajutásban is.

 1. Ki vehet részt vadvízi evezésen?

A rafting túrán való részvételhez az úszástudást leszámítva semmilyen előképzettség nem szükséges.

Egyéb feltételek:

 • 18 éves kor alatt szülői beleegyezés szükséges.
 • Fizikai és pszichológiai alkalmasság (fogyatékkal élők sincsenek kizárva a túráról).
 • Alkohol, és kábítószer fogyasztásának mellőzése.
 1. Milyen vadvízi nehézségi szintek vannak?

A Salza folyó a szezon nagy részében II-es szintű, illetve a téli hóolvadáskor áprilistól júniusig, és az esőzések után III-as szintű.

A nehézségi fokokat a White Water skála jelzi.

Vadvízi nehézségi fokok

WW I: Könnyű. Egyenletes sodrású és hullámzású, egyszerű, nyitott folyókanyarulatokkal, könnyen kikerülhető akadályok, könnyen belátható útvonal.

WW II: Közepesen nehéz. Változó sodrású és hullámzású, kisebb hengerek, örvények, kisebb akadályok a sodrásban, kisebb lépcsők, összességében jól látható útvonal.

WW III: Nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, hengerek, örvények, limányok, nagyobb akadályok a mederben, lépcsők, kisebb torlaszok a mederben, az áramlat a bokrok alatt halad át, az útvonal helyenként nehezen belátható.

WW IV: Nagyon nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, nagy hengerek, örvények és akadályok a mederben, az útvonal belátását akadályozó torlaszok, az útvonal helyenként nem belátható, parti felderítés szükséges.

WW V: Különösen nehéz – A meder extrém esése nagy vízhozam mellett, magas hengerek és lépcsők, az útvonal belátását akadályozó, szűk, nehézen átjárható torlaszok, vízesések, a parti felderítés elengedhetetlen.

WW VI: Járhatatlan vadvíz – Általánosságban véve nem járható vadvíz. Előfordul, hogy bizonyos vízállásnál a VI-os fokozatú helyek járhatóvá válnak, de ez minden esetben nagyon balesetveszélyes.

Bármilyen más kérdésed merül fel, írj nekünk és megválaszoljuk!