Hótalpas túra

Ausztria

📅 február 1-2.
 2 nap (szo, vas)
💪 1. nap: könnyű
💪 2. nap: közepesen nehéz

🏷️ 18 900 Ft

Varázslatos hétvégi élménytúrára invitálunk Ausztriába – átkelünk hóval beborított fenyvesek között kanyargó ösvényeken, gázolunk a mély hóban mint gyerekkorunkban, miközben gyönyörködhetünk a hófehér hegyoldalakban és csúcsokban, hogy aztán elfogyasszuk jól megérdemelt alpesi teánkat.

Első nap bevezetésként felfedezzük a Rax-fennsíkot, mely ideális hótalpas túra kezdőknek is, majd második nap, már ráhangolódva a hótalpazás örömeire, meghódítjuk a Stuhleck 1782 méter magas csúcsát, kiélvezve a fergeteges kilátást fentről.

A hótalpak bármilyen bakancsra rögzíthetőek, segítségükkel nagy hóban is könnyen lehet mozogni, használatukhoz pedig nincs szükség tapasztalatra, annak technikája rövid idő alatt elsajátítható bárki számára.

Nehézség: szombati Rax túránk kezdők számára is könnyen teljesíthető, nem tartalmaz jelentős szintemelkedést. Vasárnapi túránk a Stuhleck csúcsára közepesen nehéz,  a szintemelkedés jobb fizikai kondíciót, kitartást kíván. Vasárnapi túránkat azoknak ajánljunk, akik szoktak sportolni, túrázni. A túra során többször is megállunk pihenni, igény esetén/a csoport összetételétől függően pedig lerövidíthető a túra.

1. nap: Rax Seilbahn – Berggasthof (1547 m) – Höllental (1620 m) – Jakobskogel (1737 m) – Berggasthof (1547 m) – Hirschwang an der Rax 

>>  💪 – – – –

8:00-kor a Rax felvonó parkolójában kiosztjuk mindenkinek az elengedhetetlen hótalpakat, majd nekivágunk a napnak – utunk első részén átsegít minket a felvonó, mely felrepít minket az 1547 méter magasan fekvő Berggasthof menedékházhoz. A ház előtt felerősítjük bakancsainkra a hótalpakat, tartunk egy rövid oktatást a használatukról, teszünk néhány próbakört, hogy mindenki hozzászokjon használatukhoz, és már meg is kezdhetjük téli kalandunkat a Rax-fennsíkon!

A Berggasthof menedékháztól indulva behavazott hegyoldalakon, kis völgyeken keresztül érjük el a Höllental kilátót, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk. Tiszta időben láthatjuk a Schneeberg hóval borított hegytömbjét és az alattunk elterülő fehérben pompázó völgyet. Rövid pihenő után továbbindulunk és behavazott fenyvesekben barangolva közelítjük meg a Jakobskogel 1737 méteres csúcsát, ahol a csúcskereszt tövében megpihenünk kicsit és élvezzük a csodálatos panorámát. Innen leereszkedve betérünk a közeli Otto menedékházba, ahol meleg italokkal és ételekkel töltődhetünk fel, majd  egy másik útvonalon visszatúrázunk a Berggasthof menedékházhoz, ahonnan a már megismert lifttel ereszkedünk vissza autóinkhoz a parkolóba, onnan pedig már csak szállásunkhoz vezet utunk.

Túra hossza: 6-7 km // Szintkülönbség: 250 m fel-le // Menetidő: 3-4 óra

2. nap: Hirschwang an der Rax – Spital am Semmering – Stuhleck (1782 m) – Spital am Semmering – Budapest 

>>  💪💪💪 – –

Korareggel elhagyjuk szállásunkat, és autóinkkal átutazunk a közelben lévő Spital am Semmering falucska csücskében található parkolóba, ahonnan második napi túránk indul. Hóborította, mesébe illő havas fenyvesekben túrázunk felfelé a Karl-Lechner menedékházig (1449 m), ahol megpihenünk egy kicsit és kiélvezzük a minket körbevevő gyönyörű téli tájat, mielőtt tovább haladnánk túránk célja felé, a Stuhleck 1782 méter magas csúcsára. A menedékházat elhagyva a fenyveseket felváltják a törpefenyők, és káprázatos kilátás közepette kapaszkodunk fel a Stuhleck csúcskeresztjéhez. Fotóink elkészítése után megpihenünk a csúcson található Alois-Günther menedékházban, elfogyasztjuk jól megérdemelt tradicionális hütte ebédünket egy forró tea kíséretében, majd a sípályák irányában visszaereszkedünk a parkolóba, ahonnan utunk már haza vezet.

Túra hossza: 10-12 km // Szintkülönbség: 950 m fel-le // Menetidő: 6-7 óra

1. nap: Budapest – Hirschwang an der Rax

A kiutazás egyénileg történik, de segítünk összeszervezni a telekocsi rendszerben történő kijutást, ha vannak szabad helyek a kiutazó autókban. Az út Budapestről kb. 3,5 óra hosszú (300 km autópályán) Hirschwang an der Rax településig.

Találkozó: szombat reggel 8:00-kor a Rax Seilbahn parkolójában.

Google Maps: Rax Seilbahn parkoló (kattints)

2. nap: Hirschwang an der Rax – Semmering am Spital – Budapest

Korareggel elhagyjuk szállásunkat, mindenki beszáll abba az autóba amivel érkezett, és közösen átutazunk Semmering am Spital településre a 2. napi túránkhoz, mely egy kb. 30 perces autózást jelent (32 km). Innen mindenki a kiutazáshoz hasonló módon utazik haza a túra végét követően, mely Budapestig kb. 3 óra 20 perces utat jelent (302 km autópályán).

Google Maps: Spital am Semmering (kattints)

A részvételi díj tartalmazza

 • A hótalpak és a túrabotok bérleti díját
 • A túravezetést és túraszervezést
 • az oktatást

A részvételi díj nem tartalmazza

 • Az utazást saját autóval/telekocsi rendszerben – kb. 9 000 Ft
 • A Rax Seilbahn felvonó díját – 28 €
 • A szállást – 35 €/éj – reggelivel
 • Az étkezéseket
 • A biztosítást – 800 Ft/nap

Túra nehézsége

A túraleírásban feltüntetett nehézségi fokot nagymértékben befolyásolja az időjárás, valamint a hó minősége, mennyisége – túl kevés hóban nem tudjuk használni a hótalpakat, mély porhóban pedig nehezebb haladni a hótalppal, mint normál körülmények között. Az Alpok téli időjárása rendkívül változékony, a túra során előfordulhat -10-15 °C-os hőmérséklet is, melyet még hidegebbnek fogunk érezni erős szélben, a sűrű hóesés, hóvihar és köd pedig tovább nehezítheti a haladást.

Ajánlott felszerelés

– Túrabakancs: bejáratott, magas szárú (!!), vízálló (!!), téli vagy négy évszakos

– Felső ruházat:

 • meleg aláöltöző,
 • polár pulóver (két darab),
 • váltás póló (ha megizzadnál),
 • vékonyabb pehelykabát (jó idő esetére),
 • vízálló és lélegző anyagból készült túrakabát vagy síkabát,
 • vagy softshell felső esőkabáttal.

– Nadrág:

 • lehetőleg vízálló, softshell túranadrág vagy héjnadrág aláöltözővel,
 • nagyon hideg idő esetén sínadrág

– Kiegészítők:

 • vastag túrazokni (két pár),
 • sapka (egy vastag és egy vékony),
 • meleg kesztyű (két pár),
 • sál,
 • arcmaszk/símaszk (szeles/hideg idő esetére)

– Túrafelszerelés:

 • lábszárvédő/kamásli (!!),
 • hómacska (ha nincs elég hó a hótalpazáshoz, de jeges felületen kell haladnunk),
 • napszemüveg (jó idő esetére), síszemüveg (rossz idő esetére),
 • 1-1,5 literes kulacs víznek,
 • termosz meleg teának,
 • fejlámpa (!!) és elemek hozzá,
 • 20-25 literes hátizsák

Étkezés

Mindenképp hozz magaddal szendvicseket, csokit, müzli szeletet, esetleg magokat. A túraútvonalon, ha a terv szerint haladunk, érintünk menedékházat, ahol lesz lehetőség hideg és meleg élelem, italok vásárlására. Minimum 1-1,5 liter folyadék legyen nálad, illetve érdemes hozni magaddal egy termoszt, hogy legyen nálad meleg ital.

Időjárás

A téli Alpok időjárása rendkívül változékony, lehet akár 0 fok körüli hőmérséklet és szikrázó napsütés, melynél kellemes lesz a hőérzet, de ugyanakkora eséllyel előfordulhat akár -10-15 °C körüli hőmérséklet, erős szél, mely tovább csökkenti a hőérzetet, valamint társulhat mellé erős havazás és köd is.

A következő oldalakon ellenőrizheted az időjárás előrejelzést:    Rax (1. nap),   Stuhleck (2. nap)

Biztosítás

A túrán való részvétel feltétele olyan baleset/extrém sport biztosítás megléte, mely magában foglalja a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést. Extrém sport biztosítás megkötésére lehetőség van cégünknél is, 800 Ft/fő áron.

Nyilatkozat

A túra hóviszonyaiért irodánk nem tud felelősséget vállalni, hótalpazáshoz nem elegendő hómennyiség esetén a meghirdetett túra gyalogtúraként kerül megrendezésre ugyanazon az túraútvonalon.

A hótalpas túrát hegyi program lévén jelentősen befolyásolni tudják az időjárás változásai, ezért a hótalpas túra eredményességéért irodánk nem tud felelősséget vállalni. Kedvezőtlen időjárási viszonyok (eső, rossz látási viszonyok, köd, hóvihar), lavinaveszély és egyéb veszélyeztető tényezők esetén fenntartjuk a jogot, hogy túravezetőink döntsenek a programváltozásról, útvonal-módosításról, visszafordulásról a résztvevők biztonsága érdekében.

Fizetési feltételek

Jelentkezéskor, foglaló fizetése ami 10 000 Ft/fő. Ezt a Funrafting Kft. Unicredit Banknál vezetett számlánkra kérjük átutalni: 10918001-00000093-46970008

Lemondási feltételek

Visszamondás esetén az előzetesen befizetett túra díjból a felmerült költségek érvényesítése miatt az alábbi visszatérítést biztosítjuk:

 • A túra időpontja előtt 60 napig a befizetett díj 100 %-át.
 • A túra időpontja előtt 30 napig a befizetett díj 80%-át.
 • A túra időpontja előtt 15 napig a befizetett díj 30%-át.
 • A túra időpontja előtt 8 napig a befizetett díj 10%-át.
 • A túra időpontja előtt 7 nappal történő visszamondás esetén nem áll módunkban a befizetett díj visszafizetése, de a lefoglalt hely másra átruházható.

Kobald Vendégház

Az épületben 60 főt tudnak egyszerre elszállásolni, ebből 48 főt kétágyas szobákban.  A szálláson lehetőség van fél és teljes panzióra is. Minden szoba külön fürdőszobával, kábeltévével, és internettel van felszerelve. A panziónak saját étterme van, ahol helyi ételekkel várják vendégeiket. Ezen kívül az épületben szauna várja azokat, akik szeretnének egy kicsit a túra után ellazulni.

Ára: 35 €/éj – reggelivel