Sítúra

Alacsony-Tátra

📅 febr. 28 – márc. 1
 3 nap (pé, szo, vas) // 2 nap (szo, vas)
💪 2. nap: közepesen nehéz
💪 3. nap: közepesen nehéz

🏷️ 18 900 Ft

Tarts velünk egy felejthetetlen téli kalandra az Alacsony-Tátrába, hogy hátrahagyva a város zaját igazi hegyi élményekkel gazdagítsd a hétvégéd! Kipróbálhatod milyen érzés hegyi kutyák húzta szánnal hasítani a hóborította lejtőkön (opcionális), csodálatos környezetben pihenhetsz igazi menedékházban a hegyen, megmászhatod az Alacsony-Tátra két legmagasabb pontját képviselő Gyömbért (2042 m) és Chopokot (2024 m) egy fenséges kilátással kecsegtető gerinctúrán, majd mindennek végén egy jó kis csúszással koronázzuk meg ezt a mesébe illő hétvégét!

 

Nehézség: pénteki kutyaszános túránk választható program, teljesítéséhez nincs szükség tapasztalatra és különösebb fizikai állóképességre. Szombati és vasárnapi túránk közepesen nehéz a hosszból és szintemelkedésből adódóan, teljesítése igényel némi fizikai állóképességet, sportosságot, valamint biztos sítudást.

Részvétel feltélei:

 • biztos sítudás
 • extrém sport biztosítás
 • túrasí felszerelés (túrasí léc fókával és firnvassal, túrasí bot, túrasí bakancs)
 • lavinabiztonsági felszerelés (jeladó, szonda, lapát)

Ha nem rendelkezel saját túrasí felszereléssel, segítünk, hol tudsz kölcsönözni. Lavinabiztonsági felszerelés nálunk is kölcsönözhető.

Az alapár tartalmazza:

 • A túravezetést és túraszervezést
 • Az oktatást

Az alapár nem tartalmazza:

 • Az utazást saját autóval/telekocsi rendszerben
 • A szállást
 • Az étkezéseket
 • Az extrém sport biztosítást
 • A lavinabiztonsági felszerelés bérleti díját
 • Az opcionális kutyaszánozás díját
1. nap (opcionális): Budapest – Donovaly – Turecká

Akik már pénteken belevetnék magukat a téli kalandba, azokkal Donovalyban találkozunk 12:00-kor, hogy a délutánt nyüzsgő hegyi kutyákkal töltsük, akik elképesztő lelkesedéssel fognak száguldozni velünk a havas tájon keresztül-kasul, miközben húzzák szánjainkat.

A kutyaszános kaland után akik szeretnének kicsit ráhangolódni a hétvégi sítúrára, azokat várják Donovaly kivilágítot sípályái este 21 óráig. 😉

A kutyaszánozás és/vagy az esti síelés után elfoglaljuk a Donovalytól mindössze 20 percre található Tureckában szállásunkat és pihenünk egy jót, rákészülve a hétvégi kaptatókra.

2. nap: Turecká – Trangoska (1125 m) – Stefanika (1730 m)

>>  💪💪💪 – –

Szombaton 9 órakor találkozunk minden résztvevővel Trangoska parkolójában, ahol elbúcsúzunk autóinktól és hátunkra vesszük minden felszerelésünket a hétvégére. Beállítjuk léceinket, tartunk egy gyors oktatást a túralécek, illetve a fóka használatáról, és már neki is vágunk utunknak a Stefanika menedékház (1730 m) felé. Először hátizsákunkra erősítjük a léceket, majd amint havat érünk, felerősítjük léceinkre a fókákat, és megkezdjük emelkedésünket a menedékház felé. Ahogy haladunk felfelé, hóval borított fenyveseken, majd törpefenyveseken keresztül vezet utunk, mígnem megpillantjuk a Stefanika menedékházat, szombati túránk fő célját.

Szobáink elfoglalása után tartunk egy oktatást minden résztvevőnek a lavinabiztonsági eszközök használatáról, majd kettéválik a csapat: akik még éreznek magukban elég erőt, azokkal felkapaszkodunk a Gyömbér 2046 méter magas csúcsára, hogy szép idő esetén onnan gyönyörködhessünk a naplementében, míg akik inkább rápihennének a másnapi túrára, azok a menedékház kényelmében élvezhetik a csodálatos hegyi tájat. Este remek hangulatú, autentikus hegyi vacsora és szórakozás vár ránk, mielőtt másnap nekivágnánk túránknak.

Túra hossza: 4-5 km + 2 km (Gy.) // Szintkülönbség: 625 m fel + 320 m fel/le (Gy.) // Menetidő: 3-4 óra + 2-3 óra (Gy.)

3. nap: Stefanika (1730 m) – Gyömbér (2046 m) – Chopok (2024 m) – Trangoska (1125 m)

>>  💪💪💪 – –

Vasárnap reggel összekészítjük minden felszerelésünket, és már meg is kezdjük túránkat, először a Gyömbér 2046 méter magas csúcsára, mely egyben az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa is. A fárasztó emelkedés csodálatos látvánnyal fog kompenzálni minket, szép időben a Gyömbér csúcsáról még a Magas-Tátra távoli vonulataiban is gyönyörködhetünk. A csúcskeresztnél elfogyasztjuk jól megérdemelt teánkat és csokinkat, és ha kifújtuk magunkat, indulunk is tovább a Chopok (2024 m) csúcsa felé. A hegygerincen haladva, ha kegyes hozzánk az időjárás, elképesztő panorámában lehet részünk, ahogy egyik oldalról a Magas-Tátra, másik oldalról az Északi-középhegység távoli bércei kísérnek minket, miközben a Krúpovo- és a Demänovská-nyergek érintésével felkapaszkodunk lassan a Chopok csúcsára, ami a maga 2024 méteres magasságával a hegység második legmagasabb pontja. A csúcsfotók elkészítése után, miután kigyönyörködtük magunkat, visszaereszkedünk a Kamenná menedékházhoz, ahol megpihenünk, és elfogyasztjuk jól megérdemelt hegyi ebédünket. Ezt követően jöhet túránk végső megkoronázása: leszedjük a fókákat léceinkről, és kiélvezzük a sízés minden örömét, amíg csak időnk engedi. Ezután visszaereszkedünk/csúszunk/liftezünk a völgybe, s egy rövid sétát követően már autóinknál is találjuk magunkat Trangoskában, ahonnan már csak Budapestre vezet az utunk.

Túra hossza: 14 km // Szintkülönbség: 500-600 m fel, 1200 m le // Menetidő: 8-9 óra

1. nap /A verzió: Budapest – Donovaly – Turecká

A kiutazás egyénileg történik, de segítünk összeszervezni a telekocsi rendszerben történő kijutást, ha vannak szabad helyek a kiutazó autókban. Azokkal akik részt vesznek a kutyaszános túrán, Donovalyban találkozunk, ahova az út Budapestről kb. 3 óra 20 perc hosszú (210 km autópályán/250 km autóúton). A túra után együtt megyünk tovább a szállásunkra Tureckába.

Találkozó: péntek délután 12:00-kor Donovalyban

Google Maps: Donovaly (kattints)

Google Maps: Turecká (kattints)

1. nap /B verzió: Budapest – Turecká

A kiutazás egyénileg történik, de segítünk összeszervezni a telekocsi rendszerben történő kijutást, ha vannak szabad helyek a kiutazó autókban. Akik nem vesznek részt a kutyaszános túrán, de pénteken szeretnének már a szálláson aludni, azokkal péntek este találkozunk szállásunkon Tureckában. Az út Budapestről kb.3-3,5 óra hosszú (200 km autópályán/250 km autóúton).

Érkezés: péntek este

Google Maps: Turecká (kattints)

2. nap: Budapest – Trangoska

A kiutazás egyénileg történik, de segítünk összeszervezni a telekocsi rendszerben történő kijutást, ha vannak szabad helyek a kiutazó autókban. Akik szombaton korareggel szeretnének elindulni otthonról, azokkal szombat reggel találkozunk túránk kiinduló pontjánál. Az út Budapesttől Trangoska településig kb. 3,5 óra hosszú (360 km autópályán/290 km autóúton).

Találkozó: szombat reggel 9:00-kor Trangoska parkolójában

Google Maps: Trangoska parkoló (kattints)

3. nap: Trangoska – Budapest

Vasárnapi túránk végén visszatérünk autóinkhoz, melyeket előző nap Trangoskában hagytunk, és mindenki a kiutazáshoz hasonló módon utazik haza.

A részvételhez szükséges eszközök

A sítúra elengedhetetlen kelléke a túrasí léc és a fóka – a fóka lehetővé teszi, hogy könnyedén haladjunk felfelé a hó tetején visszacsúszás és elsüllyedés nélkül, lefelé menet pedig a fókával a táskánkban szelhetjük a havas lejtőket. Jeges viszonyok esetén fontos eleme a felszerelésnek a firnvas is, melyet szintén a lécre kell erősíteni felfelé menet. A túrasí léc használatához sítudás szükséges, a fókával való haladás technikája rövid idő alatt bárki számára elsajátítható.

A túrán való részvételhez mindenkinek rendelkeznie kell síbakanccsal, túraléccel, hozzá tartozó fókával és firnvassal, síbakancsra erősíthető hágóvassal! Irodánknál nincs lehetőség ezek kölcsönzésére, de ha nincs saját felszerelésed, szívesen adunk tippet, hol van lehetőség Budapesten ezek kölcsönzésére.

Szintén kötelező felszerelés a lavinabiztonsági szett, melyet irodánknál is lehetséges kölcsönözni.

Túra nehézsége

A túraleírásban feltüntetett nehézségi fokot nagymértékben befolyásolja az időjárás, valamint a hó minősége, mennyisége – túl kevés hóban nem tudjuk használni a hótalpakat, mély porhóban pedig nehezebb haladni a hótalppal, mint normál körülmények között. Az Alacsony-Tátra téli időjárása rendkívül változékony, a túra során előfordulhat -10-15 °C-os hőmérséklet is, melyet még hidegebbnek fogunk érezni erős szélben, a sűrű hóesés, hóvihar és köd pedig tovább nehezítheti a haladást.

Ajánlott felszerelés

– Bukósisak (!!), síszemüveg (!!), protektor

– Felső ruházat:

 • meleg aláöltöző,
 • polár pulóver (két darab),
 • váltás póló (ha megizzadnál),
 • vékonyabb pehelykabát (jó idő esetére),
 • vízálló és lélegző anyagból készült túrakabát vagy síkabát,
 • vagy softshell felső esőkabáttal.

– Nadrág:

 • vízálló héjnadrág/sínadrág aláöltözővel,

– Kiegészítők:

 • sízokni,
 • sapka (egy vastag és egy vékony),
 • síkesztyű,
 • sál,
 • arcmaszk/símaszk (szeles/hideg idő esetére)
 • napszemüveg (jó idő esetére)

– Túrafelszerelés:

 • 1-1,5 literes kulacs víznek,
 • termosz meleg teának,
 • fejlámpa (!!) és elemek hozzá,
 • minimum 25-35 literes hátizsák (!!), melyben el kell férnie a szombat-vasárnapi felszerelésednek, ruházatodnak, inni- és ennivalódnak, valamint a lavinafelszerelésnek!

Étkezés

Mindenképp hozz magaddal szendvicseket, csokit, müzli szeletet, esetleg magokat. A túraútvonalon, ha a terv szerint haladunk, érintünk menedékházat, ahol lesz lehetőség hideg és meleg élelem, italok vásárlására. Minimum 1-1,5 liter folyadék legyen nálad, illetve érdemes hozni magaddal egy termoszt, hogy legyen nálad meleg ital.

Időjárás

Az Alacsony-Tátra időjárása télen rendkívül változékony, lehet akár 0 fok körüli hőmérséklet és szikrázó napsütés, melynél kellemes lesz a hőérzet, de ugyanakkora eséllyel előfordulhat akár -10-15 °C körüli hőmérséklet, erős szél, mely tovább csökkenti a hőérzetet, valamint társulhat mellé erős havazás és köd is.

A következő oldalakon ellenőrizheted az időjárás előrejelzést:  Donovaly (1. nap),    Gyömbér (2. nap),    Chopok (3. nap)

Kutyaszán

A kutyaszános túrán való részvételhez ajánlott a minél melegebb, szélálló ruházat viselése.

Biztosítás

A túrán való részvétel feltétele olyan baleset/extrém sport biztosítás megléte, mely magában foglalja a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést. Extrém sport biztosítás megkötésére lehetőség van cégünknél is, 800 Ft/fő/nap áron.

Nyilatkozat

A túra hóviszonyaiért irodánk nem tud felelősséget vállalni, túralécezéshez nem elegendő hómennyiség esetén a meghirdetett túra gyalogtúraként kerül megrendezésre ugyanazon az túraútvonalon.

A  sítúrát hegyi program lévén jelentősen befolyásolni tudják az időjárás változásai, ezért a túra eredményességéért irodánk nem tud felelősséget vállalni. Kedvezőtlen időjárási viszonyok (eső, rossz látási viszonyok, köd, hóvihar), lavinaveszély és egyéb veszélyeztető tényezők esetén fenntartjuk a jogot, hogy túravezetőink döntsenek a programváltozásról, útvonal-módosításról, visszafordulásról a résztvevők biztonsága érdekében.

1. éjszaka (péntek): Turecká – B&B Sant Bernard Panzió

A szállás a hegyekkel körülvett Tureckában található, mindössze 15 km-re Donovaly síközpontjától. Elhelyezés 2 ágyas szobákban, és minden szobához külön fürdőszoba tartozik. A szálláson van szauna és kültéri forró dézsa is.

Ára: 9 000 Ft/éj

2. éjszaka (szombat): Stefanika Menedékház

Gyömbérre vezető túránk útvonalán található a menedékház 1730 méter magasan, ahol 2 vagy többágyas szobák közül lehet választani.

Ára: 23 / 35 €/fő

Alapár: 18 900 Ft

Kutyaszános túra: 20 €/fő (3 km) // 40 €/fő (30 perc) // 75 €/fő (1 óra)

 

Az alapár tartalmazza:

 • A túravezetést és túraszervezést
 • Az oktatást

Az alapár nem tartalmazza:

 • Az utazást saját autóval/telekocsi rendszerben – 7000 Ft/fő (4 fő/autó/8 l, átlagfogyasztás)
 • A szállást – 23-35 €/éj
 • Az étkezéseket
 • Az extrém sport biztosítást – 800 Ft/fő/nap, ha nálunk kötöd
 • A lavinabiztonsági felszerelés bérleti díját, ha tőlünk kölcsönzöd – 2000-3000 Ft/nap
 • Az opcionális kutyaszánozás díját

 

Fizetési feltételek

A jelentkezés 10 000 Ft/fő befizetésével válik véglegessé, melynek pontos részleteire vonatkozóan fel fogjuk venni veled a kapcsolatot, ha elküldted jelentkezési űrlapod.

Lemondási feltételek

Visszamondás esetén az előzetesen befizetett túra díjból a felmerült költségek érvényesítése miatt az alábbi visszatérítést biztosítjuk:

 • A túra időpontja előtt 60 napig a befizetett díj 100 %-át.
 • A túra időpontja előtt 30 napig a befizetett díj 80%-át.
 • A túra időpontja előtt 15 napig a befizetett díj 30%-át.
 • A túra időpontja előtt 8 napig a befizetett díj 10%-át.
 • A túra időpontja előtt 7 nappal történő visszamondás esetén nem áll módunkban a befizetett díj visszafizetése, de a lefoglalt hely másra átruházható.
 • Fontos

  A túrán való részvételhez szükséges felszerelést (síbakancs, túrasí léc, fóka, firnvas, túra/síbot, síbakancsra szerelhető hágóvas) minden résztvevőnek a saját felelőssége hoznia. Segítséget nyújtunk igény esetén, hogy ezeket hol lehet bérelni. Lavinabiztonsági felszerelés bérlésére cégünknél is lehetőség van.