Tengeri kajaktúra

Montenegró

📅 2022
 7 nap (p – cs)
💪 Evezés: 15-20 km/nap

🏷️ 79 900 Ft

      /AKCIÓS ÖKO ár
Felejthetetlen vízi kalandtúrára invitálunk Montenegró vadregényes tájaira, ahol a tavirózsák borította madárrezervátumtól a fjordokat idéző hegyekkel szegett öblökön át a legkékebb tengeri barlangokig mindent is a vízen ringatózva fedezünk fel!

Nehézség: a túrát átlagosan kondícióval rendelkező embereknek ajánljuk, akik nem riadnak meg egy kis mozgástól. Az evezések alkalmával kényelmes tempóban evezünk, és előfordul, hogy folyamatosan akár 1,5-2 órát is evezünk, mielőtt pihenőt tartunk. A csoport kondíciójának megfelelően több pihenőt tartunk, ahol a magunkkal vitt étellel, itallal töltjük fel magunkat újabb energiával.

Részvétel feltélei:

 • biztos úszástudás,
 • minimum 14 éves kor,

Túránk első napjain nyugodt vízű tavon fogunk evezni, így kezdőként is lesz lehetőséged biztonságosan belerázódni az evezésbe, mielőtt a tenger felé vesszük az irányt.

Az ár tartalmazza:

 • A teljes felszerelést a túra során (hajót, lapátot, mellényt, hullámkötényt, 1 db 20 literes vízhatlan zsákot/fő),
 • A túravezetést profi, több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező túravezetőkkel,
 • A kajakok kiszállítását, hazaszállítását.

Az ár nem tartalmazza:

 • Az utazás költségét,
 • Az extrém sport biztosítást,
 • A szállást,
 • Az étkezéseket.

Miért érdemes minket választani:

 • Képzett, angolul is társalgási szinten beszélő tengeri kajakos túravezetők, + 2. helyezés a WWRC, vízi életmentő és túravezetői versenyen,
 • Valódi, viharban tesztelt, zárt tengeri kajakok használata a túrán,
 • After képnézegető party,
 • Családias légkör,
 • Több mint 15 éves vízi tapasztalat,
 • Teljes körű, gyors, profi ügyintézés,
 • Elégedettségi garancia.
1. nap: Kiutazás

Budapestről konvojban indulunk el autóinkkal Montenegróba, ahova festői környezetben vezető utakon jutunk el, majd elfoglaljuk szállásunkat, és az este hátralévő részét kikapcsolódással, városnézéssel, felkészülő pakolászással töltjük.

2. nap: Shkodrai-tó

Reggeli után kiosztjuk minden öko-túrázónak kajakra szerelhető zsákokat, melyekbe a kósza szemetet lehet majd gyűjteni, és már vízre is szállunk. Megcsodáljuk Virpazart a vízről, ahonnan nádlabirintuson keresztül jutunk ki a nyílt vízre. A Shkodrai-tó Európa egyik leggazdagabb vízimadár-rezervátuma, mintegy 270 madárfaj él itt, a kontinensen csak itt láthatunk pelikánközösséget. A nap folyamán a csoport felkészültségének megfelelően egy kb. 15-20 kilométeres távot teszünk meg a tavon. Beevezünk nádasokba, szigeteket kerülünk, majd visszatérünk szálláshelyünkre.

Evezés hossza: kb. 15-20 km

3. nap: Shkodrai-tó

Reggeli után átbuszozunk a Shkodrai-tó legszebb, kanyargós részére, ahol egy igazi vízi erdőbe kerülve evezünk be mindenhova is, cikázunk fák között, nádasokban. Az egyik kanyarban megállunk egy kis „pihenőre” – ahol egy titkos ösvényen felkapaszkodunk a domboldalra, és élvezzük a látványt, ahogy a folyó patkó alakban körbe öleli a szemközti hegyek. Ez az a kép ami minden Montenegróról készült katalógus elején van. 😉 Az ezt követő folyószakaszon is egymást váltják a náddal, tavirózsával fedett részek, és csak úgy vibrál a levegő a nyüzsgő, halászó madaraktól. Közeledvén szállásunkhoz megállunk pihenni, fürdőzni, sörözni, és még vacsorázni is lehet egy pici partmenti étteremben, ahol frissen fogott halakból grilleznek, páratlan, egész tóra nyíló kilátással. A vacsora után egy laza levezető evezéssel visszatérünk szállásunkra.

Evezés hossza: kb. 20 km

4. nap: Kotori-öböl

Első utunk a Kotori-öbölbe vezet, mely folyóvölgyként jött létre, és mindkét partját hegyek határolják. Bárhova nézünk, pazar látvány fogad, a tenger, a hegyek, és a vízpartra épült terméskő házak végig kísérnek utunkon. Az első megállónk az öböl bejáratánál lévő két kis sziget egyikén van, ahol ugyan ki van írva, hogy lehorgonyozni tilos, de hát nekünk nincs is horgonyunk… 😉 Innen tovább evezünk az öböl legszűkebb szakaszán, majd egy kisebb strandon kötünk ki. Az evezés után lehetőség van fürdőzésre, városnézésre, és felkapaszkodni a Kotori erődrendszerbe, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az óvárosra és az öbölre. Az óvárosi részt egy óriási fallal vették körül, hogy megvédjék a kalóztámadásoktól a tenger felől, a másik oldalról pedig hegyek veszik körbe a várost, így a helyszűke miatt nagyon hangulatos, szűk, meredek utcácskák, kisebb terek, templomok, épületek díszítik az óvárosi részt.

Evezés hossza: kb. 17 km

5. nap: Kék barlangok

Reggel átautózunk a tengerparta, a kék barlangok felfedezésére. A túra során elhaladunk két sziget mellett, amikre erődöt építettek. Ezen a partszakaszon láthatjuk, ahogy a sziklás partokat a hullámzás folyamatosan alakítja. Bemélyedések, barlangok, és csipkés partszakaszok jellemzik ezt az oldalt. Hagyunk időt a kalandozásra, hogy a legtöbb barlangba betekinthessünk, sznorkelezhessünk.

Délután autóinkkal felkapaszkodunk 1700 méter magasra a Lovcen hegységbe, majd egy rövid túra után annak legmagasabb pontjáról élvezhetjük a kilátást.

Evezés hossza: kb. 11 km

6. nap: Sziget- és öböltúra

Egy újabb izgalmas tengeri evezős nap áll előttünk, Budvából indulva célozzuk meg a partmenti szigeteket, fürdőzünk, élvezzük a szikla-szigetek, katalógusba illő sziklás öblök és homokos tengerpartok látványát, az egyik eldugott kis öbölben pedig egy hosszabb pihenőt is tartunk: itt aztán kiélhetjük sznorkelezési vágyainkat, a vízalatti sziklák tele vannak élettel. Utána folytatjuk a felfedezést, Sveti Nedelja kicsi szigetén – ha a hullámzás is engedi – ki is kötünk, hogy felmásszunk a rajta épült kis kápolnába körbepillantani. Innen aztán átevezünk végül egy nyugodt kis öblébe, ahol még lehet tovább strandolni és a naplementében fürdőzni, mielőtt visszaindulnánk a szállásra.

Evezés hossza: kb. 17-18 km

7. nap: Városnézés, hazautazás

Nyugis reggeli, majd elhagyjuk szállásunkat, bejárjuk Budva óvárosát, és 11 órakor elindulunk hazafelé. Szerencsére még csak most kezdődik a nap, így kb. egy óra utazás után újra „kikötünk”, és az ebédünket városnézéssel egybe kötve Cetinjében töltjük. Cetinje nagyon sokáig Montenegró fővárosa volt, kulturális és vallási központja. Ha időnkbe belefér, meglátogatjuk a történelmi jelentőségű Cetinjei kolostort, majd hazafelé vesszük az irányt.

A ki- és hazautazás 9 fős kisbuszokkal történik, melyekhez biztosítunk 1 sofőrt, de ahhoz, hogy a buszos utazás költségeit alacsony szinten tartsuk, 1-2 főnek váltania kell a sofőrt az úton. Ezek a buszok B kategóriás jogosítvánnyal elvezethetők, és nem kell hozzá semmilyen előzetes tapasztalat, egy picivel hosszabbak csak, mint a normál személygépkocsik.

1. nap: Budapest – Ponari

Az út Budapestről kb. 11-11,5 óra hosszú (830 km autópályán) Ponari-ig.

Találkozó: péntek este a szálláson

Google Maps: Ponari (kattints)

7. nap: Budva – Cetinje – Budapest

Reggel búcsút veszünk szállásunktól Budvában, és egy rövid városnézés után mindenki a kiutazásához hasonló módon utazik haza, igény esetén közbeiktatva egy cetinjei látogatást. Az út Cetinjétől Budapestig kb. 11,5-12 óra hosszú  (850 km autópályán).

Google Maps: Cetinje (kattints)

Google Maps: Budva (kattints)

Túra nehézsége

A túra teljesítéséhez elég egy átlagos fizikai állapot. Napi 15-20 kilométert fogunk evezni, ami 4-5 óra alatt teljesíthető.

A túrán való részvételhez nem szükséges evezős múlt, teljesen kezdőként is részt vehetsz rajta. A túra elején túravezetőink megtanítanak a szükséges elméleti, gyakorlati ismeretekre (lapát fogás, evezési technikák, kanyarodás, hajóba be/ki szállás, visszaszállás mély vízben, stb). Természetesen, ha van már némi evezési tapasztalatod az előnyt jelent, de a napi szintű evezés inkább némi kondíciót igényel. Szakképzett túravezetőink segítségedre lesznek az egész túra folyamán, és odafigyelnek mindenkire, legyen kezdő vagy haladó evezős. Vigyázó szemük végig a csoporton lesz, és bármikor segítség vagy tanács kérhető tőlük.

Ajánlott felszerelés

– Öltözet:

 • rövid és hosszú ujjú póló (!!): leégés ellen, világos színű,
 • rövid nadrág,
 • cipő, papucs vagy szandál: vízben, sziklákon járásra is alkalmas legyen,
 • esőkabát, helyette megfelel a kajakos vízhatlan kabát is

– Kiegészítők:

 • kalap vagy sapka (!!): véd az erős napsütéstől,
 • napérzékenyeknek tarkófátyol (kiskendő a sapka alá),
 • napvédő krém (!!),
 • napszemüveg,
 • kesztyű, ha szükséges (puha bringás kesztyű, NEM neoprén)

– Túra és strandfelszerelés:

 • polifoam strandoláshoz,
 • fejlámpa, hozzá elem vagy akkumulátor,
 • vízhatlan zsák: kisméretű, pénz, stb. tárolására,
 • szemetes zsák: szemetet összegyűjteni és vízhatlan csomagolás céljából,
 • búvár uszony és maszk

Étkezés

Mindig viszünk magunkkal ivóvizet, amit a helyi boltokban meg tudunk vásárolni. Illetve a boltokban be tudsz vásárolni élelmiszert, amit magaddal vihetsz, vagy a helyi vendéglátó egységekben meg is tudsz vacsorázni.

Időjárás

Montenegró időjárása Magyarországéhoz hasonlóan változatos, ezért nagyon fontos egyszerre felkészülni a meleg, nyári időre (sapka, tarkó védelme, napozó krém használata) és a hűvösebb, esős, szeles időre (esőkabát, vízálló kajakos kabát, vízálló ruházat).

Biztosítás

Az extrém sport biztosítás megléte az utazáson való részvétel feltétele. Ezt megkötheted magadnak vagy rajtunk keresztül is 800 Ft/fő/nap áron.

Útlemondási biztosítás is köthetsz, ami a váratlan betegségek, események esetén lehet hasznos. Ilyen esetben csak az utazás 10 %-át vonja le önrészként a biztosító, a többit visszakapod.

Ajánlott költőpénz

Körülbelül 200-300 € + amit az étkezésekre költünk.

1. szállás: Ethno Village – Shkodrai-tó – 1., 2., 3. éj

Ethno stílusban épült, hangulatos faházak igazi tábori hangulattal, páratlan nyugalomban a Shkodrai-tó partjához közel. A faházak saját fürdőszobával rendelkeznek, teakonyhával felszereltek, 4 fő elszállásolására alkalmasak.

Ár: 19 €/fő/éj (2/több fős szoba)   //   25 €/fő/éj (2 fős privát szoba)

2. szállás: Apartman Kovacevic – Kotor – 4., 5., 6. éj

Csendes, nyugodt apartmanok a Kotori-öböl partján, mindössze egy kellemes sétára Kotor történelmi városától. Az apartmanok saját fürdőszobával rendelkeznek, teakonyhával felszereltek, 2, illetve 2+2 fő elszállásolására alkalmasak.

Ár: 19 €/fő/éj (2 fős szoba)   //   25 €/fő/éj (2 fős privát szoba)

Ár: 109 900 Ft

AKCIÓS ÖKO ár: 79 900 Ft

/Shkodrai-tavi evezésünkkor min. 5 palack összeszedése, amihez biztosítunk zsákokat

 

Az ár tartalmazza:

 • A teljes felszerelést a túra során (hajót, lapátot, mellényt, hullámkötényt, 1 db 20 literes vízhatlan zsákot/fő
 • A túravezetést profi, több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező túravezetőkkel
 • A kajakok kiszállítását, hazaszállítását

Az ár nem tartalmazza:

 • Az utazás költségét – 15 000 Ft/fő (buszunkkal és autóval 4 fő/autó, autópálya, üzemanyag)
 • Az extrém sport biztosítást – 800 Ft/fő/nap
 • A szállást – 19 €/fő/éj   //   25 €/fő/éj
 • Az étkezéseket

 

Fizetési feltételek

A jelentkezés 30 000 Ft/fő előleg befizetésével befizetésével válik véglegessé, melynek pontos részleteire vonatkozóan fel fogjuk venni veled a kapcsolatot, ha elküldted jelentkezési űrlapod.

A túra minimum létszáma 16 fő, maximum létszáma 30 fő. 16 fő alatt nem indul el a túra, erről legkésőbb a túra megkezdése előtt 1 hónappal értesítünk.

Lemondási feltételek

Visszamondás esetén az előzetesen befizetett túra díjból a felmerült költségek érvényesítése miatt az alábbi visszatérítést biztosítjuk:

 • A túra időpontja előtt 60 napig a befizetett díj 100 %-át.
 • A túra időpontja előtt 30 napig a befizetett díj 80%-át.
 • A túra időpontja előtt 15 napig a befizetett díj 30%-át.
 • A túra időpontja előtt 8 napig a befizetett díj 10%-át.
 • A túra időpontja előtt 7 nappal történő visszamondás esetén nem áll módunkban a befizetett díj visszafizetése, de a lefoglalt hely másra átruházható.

2022-es túra

Ha szeretnél jelentkezni a túrára, alább megteheted már előre a 2022-es évre! A továbbra is bizonytalan járványügyi korlátozások végett sajnos a 2021-es montenegrói tengeri kajak túránkat is el kell halasztanunk, ám szeretettel várjuk jelentkezésed, érdeklődésed jövő évre – add meg neved, e-mail címed, és értesítünk a következő túráról!