A melki apátság

A melki apátság

1,5 perc olvasás      Ausztria      Minden bejegyzés

Hálát adhatunk Jakob Prandtauer építőmesternek, aki az apátságot mesebeli környezetben, a természet adta tájban helyezte el, és így a természet és a művészet együtt képez csodálatos egységet. Lakói több mint 900 éve a bencés rendhez tartozó szerzetesek közül kerülnek ki.

A II. Lipót őrgróf által, 1089-ben alapított Melki Apátság a barokk kor csodaműve, közel 1000 esztendeje egyházi és kultúrális központ. Nem csoda, hogy a Világörökség részévé választották. A sziklára épült apátság múltját és jelenét állandó kiállításon (Új Apátsági Múzeum) mutatják be, melynek érdekessége, hogy azokban a császári lakosztályokban kapott helyet, ahol annak idején VI. Károly, Mária Terézia, VI. Pius pápa és Napóleon is álomra hajtotta a fejét vendégként.

Program:

  • animáció az apátság építéséről és gazdasági múltjáról
  • fény-, hang-, és médiaeffektekkel tarkított múzeumi tér

 

Művészi kialakítású könyvtára 1888 kézirattal és 100. 000 kötettel büszkélkedhet. Van közöttük 9. századból származó kézirat és egy 13. századból származó Niebelung-ének töredék is. Zongoráján 1768-ban még a 12 éves Wolfgang Amadeus Mozart is játszott.

Az apátsági nagytemplom freskóit a legszebb barokk alkotások között tartják számon.

Érdemes meglátogatni az apátság rózsakerttel, és a a 250 éves hársfákkal teli kertjét is. Valódi kis édenkert ez, melyen végighúzódik a Bencés Ösvény. Barokk kerti pavilonjában Johann W. Bergl egzotikus freskóit csodálhatjuk meg. Tudtad? A Melki Aptátság 1365 ablakkal rendelkezik, így ez az épület néz a legtöbb ablakkal a világra Ausztria területén.

Az apátság nyitvatartása: egész évben, de november és március között csak idegenvezetővel lehet bejárni 11-és 14 óra között. Márciustól 9-16:30-ig egyénileg is bejárható az apátság, az utolsó látogatókat 16 órakor engedik be.

A kert nyitvatartása: májustól októberig. Ha csak a kertben szeretnél egy sétát tenni, tudsz venni külön parkjegyet is.

További információk (angolul): http://www.stiftmelk.at/englisch/