A siklóernyőzés világa

A siklóernyőzés világa

2,5 perc olvasás      Ausztria      Minden bejegyzés

Szeretnél színes szárnyakon repülni? Termik ide, vagy oda, a siklóernyőzés nyújtja a repülés legszabadabb formáját. Viszonylag fiatal repülősport. Siklóernyőzés közben a szó fizikai és lelki értelmében is elrugaszkodhatsz a földtől, és madártávlatból szemlélheted a világot.

Ahhoz, hogy kipróbáld, el kell sajátítanod a start és a leszállás, illetve a földi ernyőkezelés alapjait. Szerencsére már számos helyen, megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező oktatóktól, biztonságos körülmények között tanulhatod meg a szárnyalás alapjait (pl. lejtőszelezés és termikrepülés). A Légügyi Törvény alapján a siklóernyőzés alapjai csak hatóságilag elismert tanfolyam keretében sajátíthatóak el, és magára a siklóernyőzésre a légügyi törvények az irányadóak. A felszerelés részei: ernyő, beülő, sisak, rádió.

A siklóernyő a hosszas szárnyalások járműve. A siklóernyő ugyan hasonlít a légcellás (paplan) ejtőernyőre, de nem az. A siklóernyős pilóta a levegő feláramlásait használja ki, így tud akár 5-6 órán át is csendesen suhanva a levegőégben maradni. A siklóernyő kezelése igen könnyű, a repülési sebessége kicsi, irányítani két kormányzsinórral kell mindössze.

A-vizsga: önállóan repülhetsz, de a startnál ott kell lennie egy B-vizsgás pilótának, aki segít eldönteni, hogy az időjárás repülésre alkalmas-e.

B-vizsga: amellett, hogy önállóan repülhetsz, elmehetsz versenyekre is, és még távrepülhetsz is.

Az A-tanfolyam része egy elméleti (aerodinamika, felszerelés ismeret, meteorológia, repülés technika, egészségvédelem és szabályok) és egy gyakorlati képzés.

A gyakorlati képzés részei:

  • ismerkedés a felszereléssel
  • az ernyő fejhez való húzásának és ott tartásának megtanulása
  • repülés kis magasságokban (tanulódombos repülések)
  • repülés magasabb hegyekről és technikásabb starthelyekről
  • részvétel hosszabb repüléseken

 

Kedvező időjárás esetén kezdőként 15-20 percet is eltölthetsz a levegőben. A repülési időt az utas súlya is meghatározhatja.

A siklóernyőzés egy kiváltképp jó hangulatú sport. S hogy miért ez a repülés legszabadabb formája? Azért, mert a pilóta előtt ülve a teljes panorámát élvezheted, nincs se szárny, se korlát, se kabin, csak te, és a repülés mennyei íze. A siklóernyőzés örök élményt nyújt.

A siklóernyőzés ideális feltételei

  • optimális irányú és erősségű szél
  • lehetőleg délelőtt 11 és naplemente közötti időszak
  • 30-115 kg közötti súly
  • 14 éves kor alatt szülői beleegyezés

 

Az ernyő nyújtott elliptikus alakú, merevítőkkel ellátott, és beülővel rendelkezik, mely kényelmessé teszi a repülést. A siklóernyő különlegessége, hogy vízszintes irányban is huzamosabb irányban lehet vele repülni. A siklóernyő súlya egyébként beülővel, ruhákkal és mentőernyővel együtt mindössze 10-18 kg. Az ernyőből csak akkor lesz szárny, amikor a levegő feltölti. Éppen ezért könnyű, ámde erős anyagból készítik. A szárnyat vékony kevlár zsinórok kötik a beülőhöz. Repülés előtt csak annyi a dolgunk, hogy kiterítjük az ernyőt, és már kezdődhet is a repülés. Nem a legolcsóbb sport, de annál több élményt rejt.

A siklóernyőzés egyes területei

Hegyi repülés: a startolás a hegy tetejéről történik, és kezdőként a lejtőszelet kihasználva, a későbbiekben pedig a termikekkel (meleg levegő oszlopokkal) emelkedünk egyre feljebb. Termikekkel Magyarországon nem repülhetünk feljebb 2900 méternél magasabbra, az Alpokban azonban igen. Így alakult ki a távrepülés, az akrobatikus repülés, a célra szállás, és a tandemrepülés sportága.

Csörléses repülés: az ejtőernyősöket autóval vagy motorcsónakkal húzzák fel kb. 1000 méteres magasságba.

Motoros siklóernyőzés: A szél és a napsütés erejét megspékelve egy 20-30 kg közötti segédmotort is segítségül hívunk.

Speedflying: A siklórepülés azon extrém ága, mely során 70-80km/h sebességgel sível a lábon csúsznak le a hegyről.

Balesetveszélyes sport-e? Ha kellően odafigyel az ember, és megvan hozzá a tudása, akkor nem!

Gyere, próbáld ki velünk!