Élménybeszámoló az első ’19-es rafting túránkról

Élménybeszámoló az első ’19-es rafting túránkról

Rafting túra Ausztriában a Salza folyón

2 perc olvasás      Ausztria      Minden bejegyzés

Óriás hullámok, adrenalintól fűtött utasok, extrém időjárás, havas élmények, és fergeteges hangulat voltak a legfőbb jellemzői az idei év első túrájának. A május első hétvégéje sem volt rendhagyó. A tél beváltotta ígéretét, és az 5 méter hó, ami a télen leesett, most az olvadás után jó nagy hullámokként volt jelen a pénteki és szombati túránkon.

A májusi evezés csodái

Májusban általában ez a jellemző, hogy a hóolvadás miatt magasabb a vízállás, amitől a hullámok megnövekednek. Ilyenkor mi túravezetők is sokkal izgatottabbak vagyunk, és egy nappal korábban el is indultunk, hogy kiélhessük magunkat a Salza zúgóiban. A nem éppen kedvező időjárási előrejelzések sem zavartak meg minket, bár a beígért 30 centiméteres hó némi elővigyázatosságra adott okot, és tudtuk, hogy ez a hétvége biztosan nem fog elmúlni kalandok nélkül.

Mi is szeretjük a kihívásokat, és amikor nem túrát vezetünk, szeretünk új ismeretlen terepen kajakozni. A túrára a nap legmelegebb időszakában, azaz délben indultunk, ami sajnos a hőmérő higanyszálán nem látszott meg, mert csak 3 fokig kúszott fel, de minket ez sem riasztott vissza, hogy saját szórakozásunkra elmenjünk kajakozni.

Nagyon megörültünk, amikor leértünk a hegyről, és láttuk, hogy a Lassing evezhető, azaz van elég víz a folyóban. Ez általában tavasszal, és nagyobb esőzésekor lehetséges, és akár hiszed akár nem, de annak ellenére, hogy több mint 10 éve vezetünk a Salza folyón túrákat, még se én, se Puszti nem evezett a Lassing folyón.

Izgalommal telve vágtunk neki a számunkra új terepnek, folyónak. Nemcsak az ismeretlen terep izgalma, a váratlanul felbukkanó sziklák, hullámok, bedőlt fák elkerülése, hanem a táj változatossága, szépsége is elvarázsolt minket. Most végre kiélhettük magunkat, és gyerekek módjára játszottunk a folyón, szinte egyetlen sziklát sem hagytunk ki, hogy beálljunk mögé.

Nagyon élveztem a nagy hullámokat, és a szabadságot, hogy arra megyek amerre akarok. A sziklák mögé beállás most különösen élvezetes volt a nagy sodrás miatt. Jó érzés, amikor a szikla mögé, ahol az álló víz van, beteszed a hajó orrát, ami megfogja a hajót, és egy pillanat alatt az egész kajakkal a szikla takarásában vagy. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy abba az irányba dőlj, amerre kanyarodsz, különben garantált a fürdés. ?

A nagyobb hullámoknak nemcsak mi örültünk, hanem vendégeink is nagyon élvezték. Szombaton sem volt több 5-7 foknál, de ez senkit sem zavart. Többször is kérdeztem a vendégeinket, hogy hogy érzik magukat, mennyire zavarja őket a hideg, vagy az eső, és többször is azt a választ kaptam, hogy milyen eső? ?  Amit még mi túravezetők is csodálattal figyeltünk, hogy önként és dalolva ugráltak a 3 fokos vízbe, és még csak az ugrálós szikiát sem várták meg…

Vasárnap estére pedig beköszöntött a tél. Igaz tudtok, hogy jönni fog, de nem sejtettük… Reggelre mindent beborított a hó, ami vegyes izgatottsággal töltött el minket. Egy órával hamarabb kikeltünk az ágyból, mert tudtuk, hogy eljött az idő… No de mihez is? ?