Öt ok, amiért élményt érdemes ajándékozni

Öt ok, amiért élményt érdemes ajándékozni

Kenutúra a Szentendrei-Dunán

3 perc olvasás      Hazai, Ausztria, Tengeri      Minden bejegyzés

Több kutatást is végeztek a témában, amely azt mutatja, hogy nem a személyes élmények mélyebben jobban megmaradnak, mint a tárgyi ajándékok. Összeszedtünk néhány érvet, hogy miért jobb egy élmény ajándékba, mint akár a legmenőbb melegszendvicssütő.

Eljött az ideje hát, hogy megváltoztassuk a saját elképzeléseinket arról, hogy mi is kerüljön a fa alá. Hagyjuk hátra a kockás ingeket, zoknikat, és adjunk olyan ajándékot amitől megjön a várt WOW hatás!  Ha nekem nem hiszel, láss  5 érvet, ami bizonyítja: ha már karácsony, akkor inkább valami maradandót adj ajándékba.

1. Sokkal jobban várjuk a jövőbeni élményeket

Mi a legjobb egy ajándékban: amikor megkapjuk? Amikor várunk rá? Szerintem egyik sem. A legjobb az ajándékokban az, amikor már megkaptuk, de hátra van a jó része, azaz, amikor átéljük. Milyen élményem származik belőle? Mit fogok majd mesélni a haveroknak, barátoknak? Igazából a várva várt élmény olyan, amely folyamatosan ad és ad és ad, már akkor is, amikor még át se éltük.

Létezik egy tanulmány, “Várakozás a Merlot-ra”. A tanulmány azt mutatja be, hogy a felkészülés az eljövendő tapasztalatok átélésére több időt ad nekünk arra, hogy elképzeljük az összes olyan nevetést, vidámságot ami ránk vár. Már előre elképzeljük , a hegyeket, a zúgó folyót, a hullámokat, a barátainkat, ahogy egymást támogatva, közös erővel küzdjük le az akadályokat, hullámokat, hogy aztán egy nyugisabb szakaszon ugrathassuk egymást.

“Az anyagi ajándékokhoz gyorsabban alkalmazkodunk” – mondja Joseph Goodman, a Washington Egyetem professzora, aki a tapasztalatok ajándékozásának hatásait tanulmányozza.

Várakozás egy pozitív élményre, felpezsdítő érzés!

2. Az élmények tovább velünk maradnak

Emlékszel még, hogy mit kaptál 2 évvel ezelőtt Karácsonyra? Vagy múlt évben? Ugye, nem is olyan könnyű visszaemlékezni rá. No és arra emlékszel, hogy hol voltál nyaralni? Milyen szép élménye van, amit kapásból fel tud idézni? Sokkal egyszerűbb, igaz?  Én az egyik  születésnapomra azzal leptem meg magamat, hogy egy gokartozást szerveztem a barátaimmal.. Még mindig emlékszem, hogy rázott a nevetés a látványtól, amikor az egyik barátommal hasonló tempóval mentünk, és sokáig nem tudtam megelőzni, de aztán az egyik kanyart túl gyorsan próbálta bevenni, és neki ment a gumiabroncsoknak. A dolgok elhalványulnak, de a tapasztalatok és az emlékek az idővel csak édesebbé válnak…

Az élmények tovább velünk maradnak, és jókedvvel emlékezünk rájuk vissza, a tárgyi emlékekhez fűzött érzések elhalványulnak.

3. A tulajdon paradoxona

Egy 20 éves tanulmány, amelyet Dr. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológia professzora vezetett, egyértelmű következtetésre jutott: “Ne költsd a pénzed tárgyakra. Ugyanis az a gond, hogy a boldogság, amit hozzájuk párosítunk, gyorsan elhalványul.” Ennek oka az alábbiakban keresendő:

  • A tárgyakhoz hozzászokunk, ezzel együtt elvesztik pillanatnyi értéküket
  • Ahogy kapunk valamit, azonnal jobbra vágyunk, egyre magasabbra rakjuk a lécet (semmi sem elég)
  • A szomszéd fűje mindig zöldebb, vagyis ha valakinek éppen jobb autója, pirítója, okostelefonja van, nekünk is kell egy még jobb.

Sokkal jobban megéri tehát, inkább élményt adni ajándékba.

4. Egy élmény többet ér

Nemcsak azt értjük ezalatt, hogy emlékezetesebb, de nagyobb is az értéke annak, ha élményt kapunk ajándékba. Egy másik érdekes kutatás szerint általánosságban úgy tartjuk, hogy az anyagi ajándék nagyobb örömöt és jobb ár-értéket arányt jelent. A másik eredménye a kutatásnak az volt, hogy ez alapvetően mégsem igaz, és az élmény ajándékba valójában boldogabbá tesz minket. Ezt hívják úgy, hogy “gazdasági előrejelzés”, és mint kiderült, ebben nem vagyunk túl jók.

Alapjában véve mindig az a kérdés, honnan közelítjük meg az ajándékozást: ha úgy teszed fel a kérdést magadnak, hogy “jó értéket keresek a pénzemért” akkor a válasz mindig tárgy lesz. Ha azonban a hangsúlyt a boldogságra teszed, mindig az “élmény” fog győzni. Szóval egyszerű: koncentráljunk a boldogságra!

5. Az élmény építi a kapcsolatokat

A tapasztalatokat, élményeket általában csoportokban vagy párokban éljük át. Ez fontos szerepet játszik abban, amiért imádjuk őket. Nem csak az a tény, hogy új emlékeket szerzünk, hanem az is, hogy míg az anyagi ajándékokat javarészt egyedül “éljük meg”, addig a tapasztalatokban nagyobb valószínűséggel osztozunk más emberekkel.

Úgy tűnik, hogy nagyra értékeljük azt a tényt, hogy a tapasztalataink emberekhez kötődnek, legyen szó ismerőseinkről, szeretteinkről vagy éppen új kapcsolatokról. Élmény ajándékba = maradandó emlék és öröm.

Ne legyen öncélú

Érdemes azonban vigyázni azzal, hogy az élmény ne váljon öncélúvá, ugyanis nemcsak fogyasztói, hanem élménytársadalom is a mai.

Az élményajándék lényege nem az újabb és újabb élményhajhászat, hanem a kapcsolatok építése. Ugyanis nem az ember van az élményért, hanem az élmény az emberért.

 

A blogbejegyzéshez felhasznált forráshoz kattints.