Programok és látnivalók Hévízen

Programok és látnivalók Hévízen

Kenutúra a Hévíz-patakon

8 perc olvasás      Hazai      Minden bejegyzés

A bejegyzésben feltüntetett árak 2023 novemberi állapotot tükröznek.

Ha már egyszer Hévízen jár az ember így tél táján – mert hát ki ne tenne így, főleg ha még elmehet egy király hévízi kenutúrára (katt) is ? – akkor felmerül a kérdés, hogy jó-jó, maga a kis egyedi hópihe téli kenutúra koradélután véget ér, nade utána mit csinálunk? Ebéd és irány haza? Éppenséggel lehet igen a válasz, de ha már megtettünk kitudja hány km-t, csak hogy idejussunk, érdemes kihasználni a tényt, hogy már itt vagyunk, és eltölteni még egy kis (vagy sok) időt azzal, hogy felfedezzük a várost, na meg hogy milyenek a programok Hévízen és környékén, mert sosincs jobb, mint szezonon kívül erre járni, amikor nem kell fél órát sorban állnunk egy – teszem azt – lángosért sem. Valahol. Hévízen nem feltétlen, mert valahogy lángosost még nem találtunk, ellenben orosz és német fordítással is ellátott maxifinom péksütiket annál inkább. ?

Úgyhogy a kalandvágy, meg nem utolsó sorban a fenntartható utazás jegyében (mert helyi közösséget mindig ér támogatni a “beugrunk a MOL-ba egy hotdogért” tengelyről kisasszézva), alább összegyűjtöttünk néhány programlehetőséget Hévízen és környékén, amikkel akár a komplett hétvégét (vagy még több időt) el lehet tölteni ezen a gőzölgő, csoda helyen.

Wellness: Hévízi Tófürdő, Festetics Fürdőház

Hévízi-tó - Tófürdő

Kép forrása: heviz.hu

A legkézenfekvőbb (és egyik legklasszabb) programot egyértelműen a Hévízi-tó szolgáltatja a maga teljes valójában – télen különösen hangulatos a 20-22 ezer éves, Balatonnal egy idős múltra visszatekintő tóban ejtőzni, és kiélvezni minden gyógyhatását. Vagy akár csak a puszta tényt, hogy nem egy klórozott medencében ücsörgünk, hanem egy teljesen természetes, 6,5 focipálya területű meleg tóban, aminek a forrása 38,5 méterrel alattunk ontja magából a gyógyvizet olyan ütemben, hogy a tóban természetes úton 72 óra alatt kicserélődik a víz.

Nem árt tudni: 12 éves kor alatt nem ajánlott a tófürdőzés, kis gyerkőccel télen inkább Kehidakustányt ajánljuk, lejjebb megtalálod a listában.

Hol: Hévíz, Dr. Schulhoff Vilmos stny., 8380 (kattints, Google Maps)
Téli nyitvatartás: 9:00-17:30 (pénztár: 9:00-16:30, fürdési idő 9:00-17:00)
Belépő: 3 órás: 4 500 Ft / egész napos: 7 500 Ft / zárás előtti (15 órától, 2 óra): 3 600 Ft
További információk: Hévízi Tófürdő (kattints)

Gasztro: Hévízi Termelői Piac

Hévízi Termelői Piac

Kép forrása: welovebalaton.hu

Ha vasárnap van a kenutúrád, megéri már szombat délelőtt le/fel/oldalra/összevissza jönni Hévízre, és meglátogatni a termelői piacot, ahol időszaktól függően gyakorlatilag van minden is a sajtoktól a kézműves termékeken át a kolbászokig, megspékelve alkalmi programokkal és ahhoz illő egyéb dolgokkal. Az adventi időszakban idén például többek közt extra sütivásár és halas ételek workshop is van. Meg még egy csomó minden. Ha fenntarthatóság párti vagy (meg amúgy is), ide mindenképp érdemes benézned – helyiek árulnak helyi dolgokat, a gyümölcs-zöldség fronton vannak bio opciók is, ami extrahatalmasnagy pirospont, a friss kenyér pedig hab a tortán. 🙂 (Najó, kinek mi, van aki a helyi borra esküszik a díszes fejfedő metaforájában.) Teljes vérző-optimista szívünkből kérünk: készülj előre és hozz magaddal újrahasználható tasakot/hálót/dobozt/miegymást, hogy ne legyen szükséged a helyszínen zacskóra.

Hol: Hévíz, nagy parkoló melletti részen (kattints, Google Maps)
Téli nyitvatartás: csütörtökön 12:00-17:00, szombaton 8:00-13:00
További információk: Hévízi Termelői Piac (kattints)

Aktív: Bobo Fun Park

Bobo Fun Park

Kép forrása: bobofunpark.hu

A 2021-ben megnyílt kalandterem / mászóparadicsom / marhagyorsanjöjjünkidehely (ki minek nevezi) gyerkőcök és felnőttek szívében egyaránt betöltheti azt a kaland-űrt, amit eddig talán nem is tudtak, hogy ott tátongott. Na de majd most. A teljesség igénye nélkül, mert tényleg nagyon sok dolgot lehet itt csinálni: van gyerkőc boulder, felhőkarcoló-séta, barlangkutatás, kötélpálya, ninja pálya, trambulin, falmászás (automata, nem kell biztosító ember – hát mennyire menő már?!) – és ez még a fele se a teljes listának. Vannak kifejezetten gyerkőcöknek szánt attrakciók, aztán olyanok, amik minden korosztályhoz passzolnak, a tengely másik végén pedig a gyakorlott mászók lógnak, akikre 3-8-as szint közötti utak várnak falon (kint, ha jó idő van).

Nem árt tudni:
– a belépőt érdemes előre megvenni online
– beltéri sportcipőt vigyél magaddal, anélkül öngól a progi
– falmászáshoz mászócipőt vigyél ha van, nem lehet bérelni (egyéb saját felszerelést (beülőt és társait) csak akkor használhatsz, ha van képesítésed és igazolványod)

Hol: Alsópáhok, Kolping utca, 8394 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: 2 km, a szomszédban a főút mellett
Nyitvatartás: 10:00-19:00, de a belépés két turnusban, 10:00-14:00 és 15:00-19:00 között lehetséges
Belépő: 2 600 – 6 900 Ft (4 órás, 10:00-14:00 vagy 15:00-19:00)
További információk: Bobo Fun Park (kattints)

Aktív: Bringatúra és gyalogtúra Hévíz környékén

Hévíz kerékpártúra

Kép forrása: csodalatosbalaton.hu

Ha igazán aktív hétvégére vágysz (és esetleg kevesebb adrenalinra, mint amit a Fun Park ad), érdemes összekötni a kenutúrát másnap egy gyalogtúrával vagy bringatúrával, mert egyrészt a lehetőségek tárháza végtelen, másrészt a tested is hálás lesz, ha a kenutúrán átmozgatott felsőtested mellé felzárkóztatod a többi részedet is. 🙂

A hévízi turizmusiroda (pacsi nekik!) olyan pöpec listát rakott össze e két túranem kapcsán, hogy felesleges is bármit írnunk, mert ők már mindent megtettek az alábbi két oldalon:

Gyalogtúrák, útvonalak (kattints) / Bringatúrák, útvonalak (kattints)

Látnivaló: Római kori romkert

Római kori romkert Hévízen

Kép forrása: likebalaton.hu

Rákanyarodva a látnivalók Hévízen tengelyre, a város és környéke már nagyon régen is menő hely volt – nem csoda, hogy már az 1. században itt pihikéztek a római kori lakosok. Az Attila utcában bujkáló romkertben van minden is, ami az emlékeket és maradványokat illeti: Krisztus után 100 körül épült, 1000+ m2 területű villa meleg, langyos és hideg vizes medencével (azért tudtak élni a római kori császárok, na), tájba illesztett gazdasági épületek, a perzsa istennek, Mithras-nak állított Mithras-szentély, császárkori pénzérmék, központi fűtés nyomainak hiányában (bezony, már akkor volt ilyen) villa-szerűnek titulált épület, na meg a modernebb korban állított szobrok, amik szintén Hévíz történelméből mutatnak be egy-egy szeletet.

Hol: Hévíz, Attila u., 8380 (kattints, Google Maps)
Nyitvatartás: egész évben látogatható

Gasztro: pincesor és éttermek Hévízen

Egregyi pincesor

Kép forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

A borospincék téma kicsit fájó pont szívünknek – Egregy (ami ma már Hévíz része) dimbes-dombos részén már a római korban is szőlőtermesztés és borászat folyt: a talaj, a fekvés, minden kedvez ezen a környéken a különösen finom borok világának. A fájdalom abból fakad, hogy télen sajnos a pincék többsége zárva tart. De! Azért még nincs minden veszve – érdemes körbenézni Google Maps-en előzetesen és telefonálni egyet, vagy akár csak sétálni egyet a hangulatos utcákon, és bekukkantani az ablakon, hogy ki tart nyitva.

A hévízi éttermek mentsvárat jelentenek a fájó szívnek is, mert itt még van egy extra esélyünk megkóstolni a helyi borfelhozatalt szezonon kívül is. A rengeteg étterem közül néhány, amik elméletileg télen is üzemelnek (a javaslat itt ugyanúgy érvényes – inkább telefonálj előre):

Teri Mama Vendéglője (kattints)

AzÉn Anyósom (kattints)

Magyar Csárda (kattints)

Kocsi Csárda (kattints)

Korona Étterem (kattints)

OLD Smokey Burger (kattints)

Hofbräu Vendéglő (kattints)

Brix Bistro (kattints)

Látnivaló: Rezi vár

Rezi vár

Kép forrása: welovebalaton.hu

A romkertnél picit fiatalabb, de annál látványosabb panorámát magának tudó Rezi vár a 425 méter magas Meleg-hegy kiugró szirtjén szintén abszolút bakancslistás hely, ha már erre járunk. A várat az 1200-as évek végét építtette (valószínűleg) Pécz Apor és Lukács, több felvonásban. A vár pályafutása 1590 körül ért véget, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a törökök a szomszédos Tátika vár felgyújtásával együtt Rezi várát sem kímélték, ha már itt voltak – hódítgatásokban nem árt a hatékonyság. A várból pazar kilátás nyílik a környékre: legeltethetjük a szemünket a Szántói-medencén, a Tátika kúpjain, Sümeg várán, az előttünk elterülő Balatonon, és még a Tapolcai-medence tanúhegyei is megmutatják magukat.

Hol: Rezi, Meleg-hegy, 8373 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: kb. 15 km
Megközelítés: kocsival és gyalog is lehetséges
Nyitvatartás: egész évben látogatható

Aktív: Rezi Dino- és Kalandpark

Rezi Dino és Kalandpark

Kép forrása: szallas.hu

Ha gyerkőcökkel fedezed fel a várat, érdemes belevenni a programba az ugyanúgy Rezin található kalandparkot is, ami különösen gyerekeknek és Jurassic Park rajongó felnőtteknek lehet szuper program. Itt gyakorlatilag van mindenre lehetőség, ami a kalandpark és a dínók világának ötvözéséből kihozható: kötélpálya, lecsúszó pálya, mászófal (gyerkőcöknek), mini golf, boci és bika rodeó, kincsmosás, és még sorolhatnánk. (A biztonság kedvéért jeleznénk, hogy ennek a parknak nem a dinoszaurusz kutató babérokra törők adják a célközönségét.)

Hol: Rezi, 73162, 8373 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: kb. 11 km
Téli nyitvatartás: 10:00-15:00
Belépő: 5 000 – 5 500 Ft
További információk: Dino- és Kalandpark Rezi (kattints)

Wellness: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

Kép forrása: kehidatermal.hu

Ha a Hévízi-tó nyitvatartási idejéről lecsúsztál (ahogy mi szoktunk ?), vagy csak simán kicsit konvencionálisabb pancsolásra vágysz, Zalakaros előtt azért még van egy közelebbi opció: fürdés Kehidakustányban! A víz meleg, lehet este is fürdőzni tömeg nélkül, és a jelenlegi helyzetben ritka kincs, hogy még nyitva tartanak. Nekünk nagyon bejött az esti lazulás itt, az immunrendszerünk pedig küldi a pacsit annak a külső meleg medencének, ahova vérmérséklettől függően slattyogsz vagy rohansz (és megpróbálsz nem hasra esni).

Hol: Kehidakustány, Kossuth Lajos u. 62, 8784 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: kb. 15 km
Nyitvatartás: 9:00-20:00
Belépő: 1 600 – 9 500 Ft
További információk: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő (kattints)

Tarts velünk a hévízi kenutúránkon, hogy dupla-tripla-sok okod legyen elutazni Hévízre: