HÓTALPAS TÚRA

Unterberg, Ausztria

MIKOR

Egyelőre nincs újabb időpont

Időtartam

1 nap

Hol

Unterberg, Ausztria

Túra hossza

kb. 10 km

Szint

Sportos kezdőknek is

ÁR

Részvételi díj:

Ha csak egy napod van a hétvégédből arra, hogy kiruccanj a télbe, ez a hótalpas túra pont neked való: reggel indulós, este hazautazós kivitelben ugrunk át a szomszédba Ausztriába, ahol lemozogjuk az ünnepi kilókat és feltúrázunk az Unterberg csúcsára hótalpakon, szaporán szippantva a friss hegyi levegőt, és kattintgatva a mentális (és valódi) képeket az utánozhatatlan téli alpesi tájról. Ennél szebb téli edzés aligha létezik. 😉

➜ Túraleírás

Körtúra az Unterberg csúcsára

Korareggel találkozó Budapesten, ahonnan együtt utazunk mai hegyünk lábához Rohr im Gebirge-be. Itt kiosztjuk mindenkinek a hótalpakat, teszünk pár próbakört, és már neki is vágunk téli túránknak „formában maradunk” jeligével. ? Hótalpas túránk (ha az égiek is úgy akarják) szépen fokozatosan vezet minket felfelé szoros-szerű ösvényeken, erdei utakon és mindenfelé elterülő alpesi domboldalakon (na meg azért egy kis vérbeli erdős részen is), néhol csodaszép panorámás kilátással, néhol meg az orrunkig látunk csak típusú fákkal körülvéve. Felfelé kaptatásunk pihenőkkel megtűzdelve egészen az Unterberg csúcsáig fog tartani 1 342 méteres magasságig, ahonnan jó időben jól megnézhetjük magunknak az Ötschert, a Schneeberget, a Raxot és a Schneealpe-t is, miközben elfogyasztjuk maxinagyon kiérdemelt győzelmi, eddig hátunkon cipelt ebédünket, no meg mivel itt áll egy jókis menedékház is, akkor már ihatunk is egy jót a túra nehezebbik felének teljesítésére. Miután kiszusszantuk magunkat, a csúcsról már csak lefelé vezet az utunk egy picit nagyobb lejtésű, de annál gyorsabb útvonalon, hogy aztán kellő sportértékes napot tudva magunkat mögött behuppanjunk az autóba, otthon pedig aludjunk egy óriási nagyot.

 

Túra hossza: 10 km, 540 m szintkülönbség

➜ Tudnivalók

Részvétel feltétele:

Saját, bakancsra rögzíthető csúszásgátló/hómacska*

A túra teljesítéséhez szükséges fizikai állapot

Extrém sport biztosítás megléte

* Hótalpat biztosítunk számodra, azonban a részvételhez rendelkezned kell saját csúszágátlóval/hómacskával, ebből a fém fogas verziót javasoljuk.

 

Túra jellege: az aktuális időjárási körülményekhez igazodva előfordulhat, hogy nem hótalppal fogjuk teljesíteni a túrát, ha nincs elegendő mennyiségű hó, gyalogtúrázni fogunk.

 

Túra nehézsége: a túra alapvetően bárki számára teljesíthető, aki átlagos fizikai állapottal rendelkezik, a szintkülönbségek miatt azonban a túra teljesítéséhez szükség van némi állóképességre. Ha szoktál túrázni szintkülönbséggel / sportolni lehetőleg heti rendszerességgel, tehát tudod magadról, hogy bírod a felfelé kaptatást pihenőkkel megtűzdelve, gond nélkül teljesíteni tudod a túrát. Ha könnyed, minimális szintkülönbséges túrákhoz / sétákhoz vagy szokva, ez a túra nem neked való (vagy legalábbis kevésbé fogod élvezni).

 

A túra nehézségét nagymértékben befolyásolja az időjárás, valamint a hó minősége, mennyisége is – túl kevés hóban nem tudjuk használni a hótalpakat, mély porhóban pedig nehezebb haladni a hótalppal, mint normál körülmények között. A Kis-Fátra téli időjárása rendkívül változékony, a túra során előfordulhat -10-15 °C-os hőmérséklet is, melyet még hidegebbnek fogunk érezni erős szélben, a sűrű hóesés, hóvihar és köd pedig tovább nehezítheti a haladást.

 

Hótalp: a hótalpakat mi biztosítjuk számodra, bármilyen bakancsra rögzíthetőek, segítségükkel nagy hóban is könnyen lehet mozogni, használatukhoz pedig nincs szükség tapasztalatra, annak technikája rövid idő alatt elsajátítható bárki számára.

 

Ajánlott felszerelés (amit hozz magaddal):

– Túrabakancs: bejáratott, magas szárú, vízálló, téli vagy négy évszakos

 

– Csúszásgátló/hómacska (kötelező): a láncos, fém verziót javasoljuk

 

– Túrafelszerelés:

lábszárvédő/kamásli (!!)

napszemüveg (jó idő esetére), síszemüveg (rossz idő esetére)

kulacs (min. 1 liter víz legyen nálad)

termosz

fejlámpa és extra elemek

min. 20-25 literes hátizsák

jó idő esetére naptej

 

A ruházat kapcsán a legfontosabb a rétegek használata, melyeket szabadon tudsz variálni a túra közben az adott szakaszhoz és az időjáráshoz igazodva.

– Felső ruházat:

aláöltöző

polár pulóver

vékonyabb pehelykabát (jó idő esetére)

vízálló és lélegző anyagból készült túrakabát vagy síkabát, vagy softshell felső esőkabáttal

az alsóbb rétegekből váltás szett arra az esetre, ha átizzadnád azt, ami rajtad van

 

– Alsó ruházat:

aláöltöző

lehetőleg vízálló, softshell túranadrág vagy héjnadrág szellőzőnyílásokkal

vagy bélelt sínadrág szellőzőnyílásokkal (kevésbé ajánlott)

az alsóbb rétegekből váltás szett arra az esetre, ha átizzadnád azt, ami rajtad van

 

– Kiegészítők (mindenből érdemes legalább kettővel készülni):

túrazokni

sapka

kesztyű

sál

arcmaszk / símaszk

 

Étkezés: mindenképp hozz magaddal szendvicseket, csokit, müzli szeletet, esetleg magokat. A túraútvonalon, ha a terv szerint haladunk, érintünk menedékházat, ahol lesz lehetőség ital vásárlására. Minimum 1-1,5 liter folyadék legyen nálad, illetve hozz magaddal termoszt, hogy legyen nálad meleg ital is.

 

Időjárás: a téli Alpok időjárása rendkívül változékony, lehet akár 0 fok körüli hőmérséklet és szikrázó napsütés, melynél kellemes lesz a hőérzet, de ugyanakkora eséllyel előfordulhat akár -10-15 °C körüli hőmérséklet, erős szél, mely tovább csökkenti a hőérzetet, valamint társulhat mellé erős havazás és köd is.

 

Extrém sport biztosítás: a túrán való részvétel feltétele olyan baleset/extrém sport biztosítás megléte, mely magában foglalja a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést. Extrém sport biztosítás megkötésére lehetőség van cégünknél is, 900 Ft/fő/nap áron.

Útlemondási biztosítás is köthetsz, ami a váratlan betegségek (ideértve a COVID-ot is), események esetén rendkívül hasznos lehet.

➜ Találkozó, utazás

Találkozó: Kelenföld P+R parkoló melletti Pick-up pont, Budapest

Az utazás közösen, kisbuszunkkal történik budapesti indulással és érkezéssel, de az útbaeső pontokon az autópályán (pl. Tatabánya, Győr) fel tudunk venni igény esetén.

Cím: Budapest, Péterhegyi út 5, 1112 (katt, Google Maps)
Találkozó: szombat reggel 4:30-kor

Ha külön utazol: Rohr im Gebirge

Cím: Klausbach 12, 2663 Rohr im Gebirge, Ausztria (katt, Google Maps)
Útvonal: Gutenstein után Haselrast felé ugyan rövidebben el lehet jutni a célhoz, azonban ha sok hó esett, ez az útvonal nem ajánlott, érdemes inkább tovább menni a 21-es úton Rohr im Gebirge-ig, és ott Klausbach felé fordulni
Találkozó: szombaton 9 órakor

➜ Árak

Hótalpas túra

Unterberg


részvételi díj/fő

Az ár tartalmazza:

Az utazást kisbuszunkkal Budapestről

A hótalp bérleti díját, használatának oktatását

A túravezetést

A szervezési díjat

Az ár nem tartalmazza:

Az étkezést

Az extrém sport biztosítást – 900 Ft/fő/nap

Részvételi, foglalási, visszamondási feltételek

Részvétel feltétele:

Saját, bakancsra rögzíthető csúszásgátló/hómacska*

A túra teljesítéséhez szükséges fizikai állapot

Extrém sport biztosítás megléte

* Hótalpat biztosítunk számodra, azonban a részvételhez rendelkezned kell saját csúszágátlóval/hómacskával, ebből a fém fogas verziót javasoljuk.

A résztvevő tudomásul veszi, hogy túráinkon baleset érheti, azokon kizárólag saját felelősségre vesz részt.

A résztvevőnek kötelessége a túravezetőt tájékoztatni az esetlegesen fennálló gyógyszeres kezelésről, a teljesítő- és koncentráló készségre hatással lévő szerek fogyasztásáról, illetve bármely, a tudat állapotot, fizikai képességet akár ideiglenesen csökkentő betegségről.

A túravezetőnek jogában áll azon személy túrából történő kizárására, a túra teljes időtartama alatt aki az adott utasítások figyelmen kívül hagyásával saját vagy mások testi épségét, valamint a felszerelést veszélyezteti, illetve a túravezető ide vonatkozó utasításait nem tartja be.

Helyfoglalás érvényessége:

Online jelentkezés esetén egyéni résztvevők és kisebb csoportok részére egyaránt a részvétei díj (túradíj) befizetésével, és a fizetés után kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá. A fennmaradó összeg befizetése a helyszínen esedékes.

Ajánlatkérés esetén egyéni résztvevők és csoportok részére egyaránt a részvételi díj (túradíj) befizetésével, és az ajánlatadáskor kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá. A foglalót az ajánlatadástól számított 1 héten belül kérjük elutalni. A fennmaradó összeg befizetése a helyszínen esedékes.

Minimum létszám:

A túra minimum létszáma 12 fő, ez alatt nem indul el a túra, erről legkésőbb a túra előtt 2 héttel értesítünk.

Garancia:

Amennyiben a túra cégünk hibájából meghiúsul, a befizetett részvételi díjat társaságunk visszafizeti.

Időjárás:

A túra hóviszonyaiért cégünk nem tud felelősséget vállalni, hótalpazáshoz nem elegendő hómennyiség esetén a meghirdetett túra gyalogtúraként kerül megrendezésre ugyanazon a túraútvonalon.

 

A hótalpas túrát hegyi program lévén jelentősen befolyásolni tudják az időjárás változásai, ezért a hótalpas túra eredményességéért cégünk nem tud felelősséget vállalni. Kedvezőtlen időjárási viszonyok (eső, rossz látási viszonyok, köd, hóvihar), lavinaveszély és egyéb veszélyeztető tényezők esetén fenntartjuk a jogot, hogy túravezetőink döntsenek a programváltozásról, útvonal-módosításról, visszafordulásról a résztvevők biztonsága érdekében.

Visszamondási feltételek (vendég részéről):

Visszamondás esetén a felmerült költségek érvényesítése végett a visszamondó bánatpénzt köteles fizetni, amely a teljes részvételi díj százalékában kifejezett, alábbi átalány összege:

a túra időpontját megelőző 90. és 61. napok között a részvételi díj 50%-a

60. és 31. napok között a részvételi díj 70%-a

30. és 15. napok között a részvételi díj 90%-a

14 napon belül a részvételi díj 100%-a, de a lefoglalt hely harmadik fél részére átruházható, amennyiben a harmadik fél megfelel a túra részvételi feltételeinek.

Másik időpontra történő átfoglalás esetén amennyiben az átfoglaló vagy cégünk tud utasokat találni a megüresedő helyekre, a teljes befizetett összeg átvihető a másik időpontra, ha azonban a megüresedő helyekre nincs másik jelentkező, az átfoglalás visszamondásnak minősül, melyre a fenti feltételek az érvényesek.

A jelenlegi bizonytalan járványügyi helyzetben erősen javasoljuk útlemondási biztosítás megkötését valamely biztosítónál, amely betegség (akár COVID, akár más) vagy baleset esetén fedezi a felmerülő költségeket.

Erre a túrára egyelőre nincs újabb időpontunk. Amennyiben nagyobb csapattal szeretnél jelentkezni, egyedi szervezésben lehetséges, hogy meg tudjuk tartani számotokra a túrát, ehhez kérünk kérj tőlünk ajánlatot.

Ha egyedi időpontban szeretnél velünk tartani, töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, és felvesszük veled a kapcsolatot.

Személyes adatok

Név(Kötelező)
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Számlázási cím(Kötelező)

Túra adatok

Kérünk röviden foglald nekünk össze ajánlatkérésed részleteit (pl.: érkezés, távozás, érdeklődsz-e szállás iránt is, stb.), hogy a lehető legoptimálisabb ajánlatot tudjuk számodra elkészíteni!
Nyilatkozat(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Hírlevél

Szeretnél értesülni minden kalandról?

Kérdésed van?

info@funrafting.hu

+3670 609 6080