HÓTALPAS TÚRA

Kis-Fátra, SZLOVÁKIA

MIKOR

Egyelőre nincs újabb időpont

Időtartam

2+ nap (p-v)

Hol

Kis-Fátra, Szlovákia

Túra hossza

kb. 10-12 km/nap

Szállás

2 ágyas szobákban

Szint

Sportos kezdőknek is

ÁR

Egy kalandos téli, hótalpas élménytúrára invitálunk a Kis-Fátra mesébe illő vidékére! Szombaton testközelből megtapasztalhatod milyenek a vízesések befagyva, miközben átkelünk egy mesébe illő szurdokon, vasárnap pedig gyönyörködhetsz a lélegzetelállító panorámában, ahogy hegygerincen túrázunk és megmásszuk a Kis-Fátra legmagasabb csúcsát!

➜ Túraleírás

Péntek: kiutazás, szállás elfoglalása

Péntek délután találkozó Budapesten, ahonnan együtt utazunk Stefanovába elfoglalni szállásunkat. Lefekvés előtt még átbeszéljük a hétvége menetét és mindent, amit tudni érdemes, aztán pedig ha marad még idő, sétálunk egy jót a falucskában.

Szombat: szurdoktúra

Reggel átgurulunk túránk kiindulópontjára (kb. 10 perc), kiosztjuk mindenkinek a szükséges felszereléseket, és neki is vágunk a napnak: fenyvesek között túrázva jutunk el a Diery szurdokba, ahol fából és fémből kiépített ösvényen túrázunk egyre mélyebben a szurdokban, egymástól alig pár méterre lévő roppant sziklafalak között, miközben bámulatos, befagyott vízesések és óriási jégcsapok tarkítják utunkat (ha a tél hozza a formáját). 🙂 A szurdokból kiérve hóborította fenyvesek között jutunk el pihenőhelyünkhöz, egy idilli kis menedékházhoz a domboldal aljában, ahol elfogyaszthatjuk jól megérdemelt szendvicsünket és forró teánkat.

 

A pihenőt követően, ha az időjárási körülmények is engedik, folytatjuk túránkat a szurdok következő, még monumentálisabb szakaszán, ahol fém létrákon és szűk ösvényeken mászunk még beljebb és közelebb a vízesésekhez, mesébe illő sziklafalak között, feltekerve a sportértékét a napnak. A szurdokból kiérve a csapat összetételéhez és a maradék időhöz mérten túrázunk tovább felfelé a téli erdőben, hogy aztán a Nagy-Rozsutec árnyékában pihenjünk még egyet a visszaút előtt, vagy rögtön a visszaút felé vesszük az irányt, ami tovább hozza a szépséges téli erdős életérzést vékonyka ösvényekkel, patakpartokkal, domboldalakkal.

 

Túránk végén egyenesen a szállásunkhoz érkezünk, a nap hátralévő részét jó kis helyi sörrel, vacsorával és éjszakai dézsázásokkal koronázzuk meg. 😉

 

Túra hossza: 6,5 km, 405 m szintkülönbség (rövidebb túra) / 10 km, 670 m szintkülönbség (hosszabb túra) 

Vasárnap: panoráma gerinctúra

Korareggel búcsút veszünk szállásunktól és átgurulunk a Vrátna-völgybe, ahol letesszük az autót, és elindulunk meghódítani a Kis-Fátra gerincét. Utunk első részén átsegít minket a Vrátna felvonó, mely felrepít minket az 1524 méter magasan fekvő Snilovské nyeregbe (1524 m), túránk kiinduló pontjához, ahonnan felkapaszkodunk egyenesen a Velky Kriván csúcskeresztjéhez, mely a maga 1709 méteres magasságával a Kis-Fátra legmagasabb pontja. Megéri felküzdeni magunkat a fárasztó kaptatón: tiszta időben a csúcsról fantasztikus kilátás nyílik az alattunk elterülő völgyekre, a Kis-Fátra vonulatára és akár még a Magas-Tátra távoli csúcsaira is. A fotók elkészítése és egy rövid szusszanás után visszaereszkedünk a csúcsról, majd rárakunk még hét lapáttal a kilátás-dömpingre, és belevágunk a felfedező gerinctúránkba csúcsokon és hágókon keresztül, hogy aztán egy kihívásos, meredek ereszkedéssel kikössünk a Grün-menedékháznál egy jól megérdemelt pihenőre. Innen aztán már az eddigiekhez képest már csak egy kis erdei táv van hátra a parkolóig, ahol autónk vár ránk hazaútra készen.

 

Túra hossza: 12 km, 400 m szintkülönbség felfelé, 950 m szintkülönbség lefelé (letúrázunk a hegyről a liftezés helyett)

➜ Tudnivalók

Részvétel feltétele:

Saját, bakancsra rögzíthető, fém fogas csúszásgátló/hómacska

A túra teljesítéséhez szükséges fizikai állapot

Extrém sport biztosítás megléte

 

Túra jellege: az aktuális időjárási körülményekhez igazodva előfordulhat, hogy nem hótalppal fogjuk teljesíteni a túrát. Ha nincs elegendő mennyiségű hó, gyalogtúrázni fogunk hótalp nélkül.

 

Túra nehézsége: a túra alapvetően bárki számára teljesíthető, aki átlagos fizikai állapottal rendelkezik, a szintkülönbségek miatt azonban a túra teljesítéséhez szükség van némi állóképességre. Ha szoktál túrázni szintkülönbséggel / sportolni lehetőleg heti rendszerességgel, tehát tudod magadról, hogy bírod a felfelé kaptatást pihenőkkel megtűzdelve, gond nélkül teljesíteni tudod a túrát. Ha könnyed, minimális szintkülönbséges túrákhoz / sétákhoz vagy szokva, ez a túra nem neked való (vagy legalábbis kevésbé fogod élvezni).

 

A túra nehézségét nagymértékben befolyásolja az időjárás, valamint a hó minősége, mennyisége is – túl kevés hóban nem tudjuk használni a hótalpakat, mély porhóban pedig nehezebb haladni a hótalppal, mint normál körülmények között. A Kis-Fátra téli időjárása rendkívül változékony, a túra során előfordulhat -10-15 °C-os hőmérséklet is, melyet még hidegebbnek fogunk érezni erős szélben, a sűrű hóesés, hóvihar és köd pedig tovább nehezítheti a haladást.

 

Hótalp: a hótalpat biztosítjuk számodra, bármilyen bakancsra rögzíthető, segítségével nagy hóban is könnyen lehet mozogni, használatához pedig nincs szükség tapasztalatra, annak technikája rövid idő alatt elsajátítható bárki számára. Mivel a Kis-Fátra hajlamos jegesedésre és vannak meredekebb, kitettebb szakaszai, a részvételhez rendelkezned kell saját, fém fogas csúszásgátlóval/hómacskával.

 

Ajánlott felszerelés (amit hozz magaddal):

– Túrabakancs: bejáratott, magas szárú, vízálló, téli vagy négy évszakos

 

– Csúszásgátló/hómacska (kötelező): fém fogas verzió

 

– Túrafelszerelés:

lábszárvédő/kamásli (!!)

napszemüveg (jó idő esetére), síszemüveg (rossz idő esetére)

kulacs (min. 1 liter víz legyen nálad)

termosz

fejlámpa és extra elemek

min. 20-25 literes hátizsák

jó idő esetére naptej

 

A ruházat kapcsán a legfontosabb a rétegek használata, melyeket szabadon tudsz variálni a túra közben az adott szakaszhoz és az időjáráshoz igazodva.

– Felső ruházat:

aláöltöző

polár pulóver

vékonyabb pehelykabát (jó idő esetére)

vízálló és lélegző anyagból készült túrakabát vagy síkabát, vagy softshell felső esőkabáttal

az alsóbb rétegekből váltás szett arra az esetre, ha átizzadnád azt, ami rajtad van

 

– Alsó ruházat:

aláöltöző

lehetőleg vízálló, softshell túranadrág vagy héjnadrág szellőzőnyílásokkal

vagy bélelt sínadrág szellőzőnyílásokkal (kevésbé ajánlott)

az alsóbb rétegekből váltás szett arra az esetre, ha átizzadnád azt, ami rajtad van

 

– Kiegészítők (mindenből érdemes legalább kettővel készülni):

túrazokni

sapka

kesztyű

sál

arcmaszk / símaszk

 

Étkezés: mindenképp hozz magaddal szendvicseket, csokit, müzli szeletet, esetleg magokat. A túraútvonalon, ha a terv szerint haladunk, érintünk menedékházat, ahol lesz lehetőség hideg és meleg élelem, italok vásárlására. Minimum 1-1,5 liter folyadék legyen nálad, illetve hozz magaddal termoszt, hogy legyen nálad meleg ital is.

 

Időjárás: a téli Kis-Fátra időjárása rendkívül változékony, lehet akár 0 fok körüli hőmérséklet és szikrázó napsütés, melynél kellemes lesz a hőérzet, de ugyanakkora eséllyel előfordulhat akár -10-15 °C körüli hőmérséklet, erős szél, mely tovább csökkenti a hőérzetet, valamint társulhat mellé erős havazás és köd is.

A következő oldalakon ellenőrizheted az időjárás előrejelzést:  Stefanova (katt)    Vrátna/Velky Kriván (katt)

 

Extrém sport biztosítás: a túrán való részvétel feltétele olyan baleset/extrém sport biztosítás megléte, mely magában foglalja a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést. Extrém sport biztosítás megkötésére lehetőség van cégünknél is, 900 Ft/fő/nap áron.

Útlemondási biztosítás is köthetsz, ami a váratlan betegségek (ideértve a COVID-ot is), események esetén rendkívül hasznos lehet.

➜ Szállás

Péntek-vasárnap: 2 ágyas szobák Terhelyen

A Kis-Fátra lábánál fekszik szállásunk, ahol 2 ágyas, modern szobák állnak rendelkezésre, TV-vel és saját fürdőszobával.

Ellátás: a szállás rendelkezik étteremmel, reggeli és vacsora igényelhető (nincs benne az árban), a szobákban nincs külön teakonyha

Van: parkolási lehetőség (benne van az árban), kinti, fával fűthető dézsa (a használata nincs benne az árban)

➜ Találkozó, utazás

Találkozó: Kelenföld P+R parkoló melletti Pick-up pont, Budapest

Az utazás közösen, kisbuszunkkal történik budapesti indulással és érkezéssel, de az útbaeső pontokon az autópályán fel tudunk venni igény esetén.

Cím: Budapest, Péterhegyi út 5, 1112 (katt, Google Maps)
Találkozó: pénteken 16:00-kor

Ha külön utazol: Terhely

Cím: 2077 554, 013 06 Terhely, Szlovákia (katt, Google Maps)
Találkozó: pénteken 21 órakor

➜ Árak

Hótalpas túra

Kis-Fátra


részvételi díj/fő

Az ár tartalmazza:

Az utazást kisbuszunkkal Budapestről

A hótalp bérleti díját, használata oktatását

A túravezetést

A szervezési díjat

Az ár nem tartalmazza:

A szállást – ld. “Szállás”

Az étkezéseket

Az extrém sport biztosítást – 900 Ft/fő/nap

A vasárnapi felvonó díját – díj hamarosan

Részvételi, foglalási, visszamondási feltételek

Részvétel feltétele:

Saját, bakancsra rögzíthető, fém fogas csúszásgátló/hómacska

A túra teljesítéséhez szükséges fizikai állapot

Extrém sport biztosítás megléte

A résztvevő tudomásul veszi, hogy túráinkon baleset érheti, azokon kizárólag saját felelősségre vesz részt.

A résztvevőnek kötelessége a túravezetőt tájékoztatni az esetlegesen fennálló gyógyszeres kezelésről, a teljesítő- és koncentráló készségre hatással lévő szerek fogyasztásáról, illetve bármely, a tudat állapotot, fizikai képességet akár ideiglenesen csökkentő betegségről.

A túravezetőnek jogában áll azon személy túrából történő kizárására, a túra teljes időtartama alatt aki az adott utasítások figyelmen kívül hagyásával saját vagy mások testi épségét, valamint a felszerelést veszélyezteti, illetve a túravezető ide vonatkozó utasításait nem tartja be.

Helyfoglalás érvényessége:

Online jelentkezés esetén egyéni résztvevők és kisebb csoportok részére egyaránt 19 900 Ft/fő foglaló befizetésével, és a fizetés után kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá. A fennmaradó összeg befizetése a helyszínen esedékes.

Ajánlatkérés esetén egyéni résztvevők és csoportok részére egyaránt 19 900 Ft/fő foglaló befizetésével, és az ajánlatadáskor kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá. A foglalót az ajánlatadástól számított 1 héten belül kérjük elutalni. A fennmaradó összeg befizetése a helyszínen esedékes.

Minimum létszám:

A túra minimum létszáma 12 fő, ez alatt nem indul el a túra, erről legkésőbb a túra előtt 2 héttel értesítünk.

Garancia:

Amennyiben a túra cégünk hibájából meghiúsul, a befizetett részvételi díjat társaságunk visszafizeti.

Időjárás:

A túra hóviszonyaiért cégünk nem tud felelősséget vállalni, hótalpazáshoz nem elegendő hómennyiség esetén a meghirdetett túra gyalogtúraként kerül megrendezésre ugyanazon a túraútvonalon.

 

A hótalpas túrát hegyi program lévén jelentősen befolyásolni tudják az időjárás változásai, ezért a hótalpas túra eredményességéért cégünk nem tud felelősséget vállalni. Kedvezőtlen időjárási viszonyok (eső, rossz látási viszonyok, köd, hóvihar), lavinaveszély és egyéb veszélyeztető tényezők esetén fenntartjuk a jogot, hogy túravezetőink döntsenek a programváltozásról, útvonal-módosításról, visszafordulásról a résztvevők biztonsága érdekében.

Visszamondási feltételek (vendég részéről):

Visszamondás esetén a felmerült költségek érvényesítése végett a visszamondó bánatpénzt köteles fizetni, amely a teljes részvételi díj százalékában kifejezett, alábbi átalány összege:

a túra időpontját megelőző 90. és 61. napok között a részvételi díj 50%-a

60. és 31. napok között a részvételi díj 70%-a

30. és 15. napok között a részvételi díj 90%-a

14 napon belül a részvételi díj 100%-a, de a lefoglalt hely harmadik fél részére átruházható, amennyiben a harmadik fél megfelel a túra részvételi feltételeinek.

Másik időpontra történő átfoglalás esetén amennyiben az átfoglaló vagy cégünk tud utasokat találni a megüresedő helyekre, a teljes befizetett összeg átvihető a másik időpontra, ha azonban a megüresedő helyekre nincs másik jelentkező, az átfoglalás visszamondásnak minősül, melyre a fenti feltételek az érvényesek.

A jelenlegi bizonytalan járványügyi helyzetben erősen javasoljuk útlemondási biztosítás megkötését valamely biztosítónál, amely betegség (akár COVID, akár más) vagy baleset esetén fedezi a felmerülő költségeket.

Erre a túrára egyelőre nincs újabb időpontunk. Amennyiben nagyobb csapattal szeretnél jelentkezni, egyedi szervezésben lehetséges, hogy meg tudjuk tartani számotokra a túrát, ehhez kérünk kérj tőlünk ajánlatot.

Személyes adatok

Név(Kötelező)
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Számlázási cím(Kötelező)

Túra adatok

Kérünk röviden foglald nekünk össze ajánlatkérésed részleteit (pl.: érkezés, távozás, érdeklődsz-e szállás iránt is, stb.), hogy a lehető legoptimálisabb ajánlatot tudjuk számodra elkészíteni!
Nyilatkozat(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Hírlevél

Szeretnél értesülni minden kalandról?

Kérdésed van?

info@funrafting.hu

+3670 609 6080