KENUTÚRA

Hévíz-patak

Mikor

2024 decemberétől

Hol

Hévíz

Kezdés

9 óra

Evezés

kb. 2,5-3 óra

Nehézség

Kezdőknek, családoknak is

ÁRAK

Túradíj + Nemzeti Park belépő:

Hamarosan

Tarts velünk rendhagyó, téli kenutúránkon, ahol a fűtés alulról érkezik! A Hévíz-patak egy olyan ösvény, amire nem hatnak az évszakok változásai, a tél dermesztő hidege egy cseppet sem érdekli, és egész télen evezhető. Itt egész évben kék, rózsaszín, és sárga színekben virágoznak a tündérrózsák – a patak ezt a különleges mivoltát annak köszönheti, hogy a Hévízi gyógytó forrásai táplálják, így a tóhoz közeli részen a hőmérséklete eléri akár a 25 fokot is! ?

Miért érdemes minket választani:

Több mint 15 éves vízi tapasztalat

Vadvízen edzett, képzett (nemzetközi vizsgával rendelkező) túravezetők

Családias légkör, odafigyelünk rád 😉

Teljes körű gyors, profi ügyintézés

100% elégedettségi garancia, a részletekért kattints

A túradíj egy része környezetvédelmi hozzájárulásra kerül felhasználásra

➜ Túraleírás

Hévízi-tó – Fenékpuszta

Találkozó 9 órakor a Hévízi-tó parkolójánál, ahol kiosztjuk a felszereléseket, megtartjuk az evezéstechnikai oktatást, és már vízre is tesszük hajóinkat, hogy kezdetét vegye a téli kaland a sejtelmes párafelhőben.

 

Kellemes, 2,5-3 órás evezés vár ránk ezen a csodás szakaszon, sok gyönyörködéssel, virág- és halleséssel, félúton pedig pihenővel. Testközelből fogjuk megcsodálni a szépséges tündérrózsákat, kerülgetni fogunk növényszigeteket, zsilipeket, és ha szerencsénk van, még a Kis-Balatonnál telelő madarakkal is találkozhatunk. 14 óra körül jövünk le a vízről, ekkor a sofőröket visszavisszük autóikhoz (amik a Hévízi-tónál maradtak a parkolóban), a többiekkel pedig addig pihenünk és teázunk egy jót a parton.

➜ Tudnivalók

Időpont: túráink alapvetően a meghirdetett időpontokban indulnak, azonban igény esetén, nagyobb csoportok részére megoldható akár a hétköznapi túra is hétfőn vagy pénteken (a rendelkezésre álló szabad Nemzeti Park belépőjegyek függvényében). Ha hétköznapra szeretnél jelentkezni, kérünk töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat az oldal alján.

 

Részvételhez: a túra folyamán az úszástudás előnyt jelent, de nem kötelező. A 16 éven alatti gyerekeknek, és azoknak, akik nem tudnak úszni, a mellény használata (melyet biztosítunk) az egész túra alatt kötelező.

 

Túra nehézsége: képzett túravezetőink közreműködésével kevésbé gyakorlott, vagy kezdő vízitúrázókra is emlékezetes élmények várnak. A túra előtt túravezetőink részletesen elmagyarázzák, hogyan kell evezni és kormányozni, melybe gyorsan bele lehet jönni a lassú, békés vízfolyáson. Csapatod létszámától függően vagy csak ti fogtok ülni a kenuban, vagy esetleg összeültetünk további vendégeinkkel, hogy kellő lóerő hajtsa a kenut. A kormányzás az oktatás során elmondottak alapján hajónként egy fő dolga lesz – ha van már tapasztalatod, nagy valószínűséggel Te leszel az, de kezdőként is hamar bele lehet jönni az irányításba. 🙂

 

Autók: a túra találkozópontjánál, a parkolóban fognak maradni az autók a túra idejére, ide fogjuk visszahozni a sofőröket a túra után kisbuszunkkal, mely idő alatt a további utasok a túra végpontjánál ki tudják pihenni magukat.

 

Ajánlott felszerelés:

A túrára hozz magaddal:

enni- és innivalót, a túra során ki fogunk kötni egy rövid pihenő erejéig, ahol tudsz egyet szusszanni, illetve elfogyasztani, amit magaddal hoztál

vízhatlan kabátot, a vízhatlan nadrág is nagyon erősen ajánlott (eső esetén), illetve az esőponcsó aabszolút aduász, ami egyszerre védi ülő helyzetben a felsőtestet és a lábat is (napsütéses időre is érdemes vízálló ruházattal készülni, az evezés során a lapátról beverődhet a víz a kenuba)

sapkát, kesztyűt

az időjárásnak megfelelő, réteges öltözéket (aláöltöző, pulcsi(k), meleg, téli nadrág, cipő, kabát – a levegő hőmérsékletére nem lesz számottevő hatással a víz hőmérséklete) + komplett váltóruhát és váltócipőt, melyet be tudsz tenni kisbuszunkba, ami leviszi a váltócuccodat a túra végpontjára

ha a telefonodat szeretnéd magaddal hozni, akkor vízálló telefontokot

 

A túra kezdőpontján, a megállónál, valamint a túra végpontján rendelkezésre állnak mobil wc-k.

 

Időjárás: az aktuális időjáráshoz mérten fontos felkészülni az alacsony hőmérsékletre, esetleges szélre, esőre! A túra esős idő esetén is megrendezésre kerül.

➜ Találkozó, utazás

Hévízi-tó parkoló – Hévíz

Cím: Hévíz, Ady Endre u. 1, 8380 (kattints, Google Maps)
Találkozó: 9 órakor
Ez egy sorompós parkoló, közvetlenül a tóval szemben (tehát ne menj tovább a tőle balra lévő szervizúton a patakhoz).

Tömegközlekedéssel
Némi sétával és/vagy minimális fuvarozással megoldható, hogy tömegközlekedéssel vegyél részt a túrán – itt tudsz tájékozódni (kattints) a menetrenderől (vízreszállás Hévízen, túra vége Fenékpusztán).

 

Autóval
Utazás egyénileg – a telekocsi rendszerben való részvételhez a jelentkezés után kiküldött űrlapon tudod majd megadni a szükséges adatokat.

➜ Árak

Kenutúra

Hévíz-patak

Hamarosan

Túradíj + Nemzeti Park belépő / fő

Az ár tartalmazza:

A teljes felszerelést a túra során (kenut, lapátot, mellényt, kenunként 1 vízálló zsákot)

A túravezetést profi, több mint 15 éves vízi tapasztalattal rendelkező túravezetőkkel

A kenuk kiszállítását, hazaszállítását

A sofőrök transzferét

A Nemzeti Park belépő díját

A szervezési díjat

Az ár nem tartalmazza:

Az utazást – ld. “Találkozó, Utazás”

Az étkezést

A Hévízi-tó parkoló díját (300 Ft/szgk./óra)

Helyfoglalási, visszamondási feltételek (katt!)

Helyfoglalás érvényessége:

 Online foglalás esetén egyéni résztvevők és kisebb csoportok részére a részvételi díj befizetésével, és a fizetés után kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá.

 Ajánlatkérés esetén egyéni résztvevők és csoportok részére az emailben küldött visszajelzést követően a részvételi díj befizetésével, és az ajánlatadáskor kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá.

Minimum létszám:

A túrát minimum 15 fő jelentkezése esetén tudjuk elindítani. Amennyiben nem jön össze a szükséges minimum létszám, választható másik időpont, vagy visszatérítésre kerül a befizetett részvételi díj.

Garancia:

Amennyiben a túra cégünk hibájából meghiúsul, a befizetett részvételi díj összegét visszatérítjük.

Időjárás:

Evezős túráinknak a természet ad otthont, annak minden szépségével és kihívásával együtt, időjárás tekintetében is. Túráinkat kizárólag balesetveszélyes vagy rendkívül szélsőséges időjárási körülmények esetén halasztjuk el – ebben az esetben választható másik időpont, vagy visszatérítésre kerül a részvételi díj összege. Minden más esetben, amikor az időjárás esetleg nem a legidillibb formáját hozza, de a túra biztonságosan megtartható, ha a jelentkező eláll a cégünk által egyébként kivitelezésre kerülő túrán való részvételtől, a szervezési és kiszállási költségek végett a befizetett összeg visszatérítése, illetve kártérítés fizetése nem áll módunkban.

Visszamondási feltételek (vendég részéről):

Visszamondás esetén a felmerült költségek érvényesítése végett a visszamondó bánatpénzt köteles fizetni, amely a teljes részvételi díj százalékában kifejezett, alábbi átalány összege:

 a túra időpontját megelőző 60. és 31. napok között a részvételi díj 20%-a

 30. és 16. napok között a részvételi díj 70%-a

 15. és 8. napok között a részvételi díj 90%-a

 7 napon belül a részvételi díj 100%-a, de a lefoglalt hely harmadik fél részére átruházható, amennyiben a harmadik fél megfelel a túra részvételi feltételeinek.

Másik időpontra történő átfoglalás esetén amennyiben az átfoglaló vagy cégünk tud utasokat találni a megüresedő helyekre, a teljes befizetett összeg átvihető a másik időpontra, ha azonban a megüresedő helyekre nincs másik jelentkező, az átfoglalás visszamondásnak minősül, melyre a fenti feltételek az érvényesek.

 

Erősen javasoljuk útlemondási biztosítás megkötését a túrára valamely biztosítónál, amely betegség (akár COVID, akár más) vagy baleset esetén fedezi a felmerülő költségeket.

Nyilatkozat:

A résztvevők biztonsága érdekében fenntartjuk a túraterv-változtatás jogát.

Fenntartjuk a jogot a túra vagy a programok lemondására felelősségén kívül eső okokból (pl. szélsőséges időjárási viszonyok vagy elháríthatatlan természeti jelenségek, technikai akadályok miatt). Ebben az esetben választható másik időpont, vagy visszatérítésre kerül a befizetett foglaló összege.

➜ Programajánló

Alább összegyűjtöttünk néhány programlehetőséget Hévízen és környékén, amikkel ha kombinálod a kenutúrát, akár a komplett hétvégét (vagy még több időt) el tudsz tölteni ezen a gőzölgő, csoda helyen. A feltüntetett árak 2023 novemberi állapotot tükröznek.

 

Wellness: Hévízi Tófürdő, Festetics Fürdőház
Hévízi-tó - Tófürdő

Kép forrása: heviz.hu

A legkézenfekvőbb (és egyik legklasszabb) programot egyértelműen a Hévízi-tó szolgáltatja a maga teljes valójában – télen különösen hangulatos a 20-22 ezer éves, Balatonnal egy idős múltra visszatekintő tóban ejtőzni, és kiélvezni minden gyógyhatását. Vagy akár csak a puszta tényt, hogy nem egy klórozott medencében ücsörgünk, hanem egy teljesen természetes, 6,5 focipálya területű meleg tóban, aminek a forrása 38,5 méterrel alattunk ontja magából a gyógyvizet olyan ütemben, hogy a tóban természetes úton 72 óra alatt kicserélődik a víz.

 

Nem árt tudni: 12 éves kor alatt nem ajánlott a tófürdőzés, kis gyerkőccel télen inkább Kehidakustányt ajánljuk, lejjebb megtalálod a listában.

 

Hol: Hévíz, Dr. Schulhoff Vilmos stny., 8380 (kattints, Google Maps)
Téli nyitvatartás: 9:00-17:30 (pénztár: 9:00-16:30, fürdési idő 9:00-17:00)
Belépő: 3 órás: 4 500 Ft / egész napos: 7 500 Ft / zárás előtti (15 órától, 2 óra): 3 600 Ft
További információk: Hévízi Tófürdő (kattints)

 

Gasztro: Hévízi Termelői Piac
Hévízi Termelői Piac

Kép forrása: welovebalaton.hu

Ha vasárnap van a kenutúrád, megéri már szombat délelőtt le/fel/oldalra/összevissza jönni Hévízre, és meglátogatni a termelői piacot, ahol időszaktól függően gyakorlatilag van minden is a sajtoktól a kézműves termékeken át a kolbászokig, megspékelve alkalmi programokkal és ahhoz illő egyéb dolgokkal. Az adventi időszakban idén például többek közt extra sütivásár és halas ételek workshop is van. Meg még egy csomó minden. Ha fenntarthatóság párti vagy (meg amúgy is), ide mindenképp érdemes benézned – helyiek árulnak helyi dolgokat, a gyümölcs-zöldség fronton vannak bio opciók is, ami extrahatalmasnagy pirospont, a friss kenyér pedig hab a tortán. 🙂 (Najó, kinek mi, van aki a helyi borra esküszik a díszes fejfedő metaforájában.) Teljes vérző-optimista szívünkből kérünk: készülj előre és hozz magaddal újrahasználható tasakot/hálót/dobozt/miegymást, hogy ne legyen szükséged a helyszínen zacskóra.

 

Hol: Hévíz, nagy parkoló melletti részen (kattints, Google Maps)
Téli nyitvatartás: csütörtökön 12:00-17:00, szombaton 8:00-13:00
További információk: Hévízi Termelői Piac (kattints)

 

Aktív: Bobo Fun Park
Bobo Fun Park

Kép forrása: bobofunpark.hu

A 2021-ben megnyílt kalandterem / mászóparadicsom / marhagyorsanjöjjünkidehely (ki minek nevezi) gyerkőcök és felnőttek szívében egyaránt betöltheti azt a kaland-űrt, amit eddig talán nem is tudtak, hogy ott tátongott. Na de majd most. A teljesség igénye nélkül, mert tényleg nagyon sok dolgot lehet itt csinálni: van gyerkőc boulder, felhőkarcoló-séta, barlangkutatás, kötélpálya, ninja pálya, trambulin, falmászás (automata, nem kell biztosító ember – hát mennyire menő már?!) – és ez még a fele se a teljes listának. Vannak kifejezetten gyerkőcöknek szánt attrakciók, aztán olyanok, amik minden korosztályhoz passzolnak, a tengely másik végén pedig a gyakorlott mászók lógnak, akikre 3-8-as szint közötti utak várnak falon (kint, ha jó idő van).

 

Nem árt tudni:
– a belépőt érdemes előre megvenni online
– beltéri sportcipőt vigyél magaddal, anélkül öngól a progi
– falmászáshoz mászócipőt vigyél ha van, nem lehet bérelni (egyéb saját felszerelést (beülőt és társait) csak akkor használhatsz, ha van képesítésed és igazolványod)

 

Hol: Alsópáhok, Kolping utca, 8394 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: 2 km, a szomszédban a főút mellett
Nyitvatartás: 10:00-19:00, de a belépés két turnusban, 10:00-14:00 és 15:00-19:00 között lehetséges
Belépő: 2 600 – 6 900 Ft (4 órás, 10:00-14:00 vagy 15:00-19:00)
További információk: Bobo Fun Park (kattints)

 

Aktív: Bringatúra és gyalogtúra Hévíz környékén
Hévíz kerékpártúra

Kép forrása: csodalatosbalaton.hu

Ha igazán aktív hétvégére vágysz (és esetleg kevesebb adrenalinra, mint amit a Fun Park ad), érdemes összekötni a kenutúrát másnap egy gyalogtúrával vagy bringatúrával, mert egyrészt a lehetőségek tárháza végtelen, másrészt a tested is hálás lesz, ha a kenutúrán átmozgatott felsőtested mellé felzárkóztatod a többi részedet is. 🙂

 

A hévízi turizmusiroda (pacsi nekik!) olyan pöpec listát rakott össze e két túranem kapcsán, hogy felesleges is bármit írnunk, mert ők már mindent megtettek az alábbi két oldalon:

Gyalogtúrák, útvonalak (kattints) / Bringatúrák, útvonalak (kattints)

 

Látnivaló: Római kori romkert
Római kori romkert Hévízen

Kép forrása: likebalaton.hu

Rákanyarodva a látnivalók Hévízen tengelyre, a város és környéke már nagyon régen is menő hely volt – nem csoda, hogy már az 1. században itt pihikéztek a római kori lakosok. Az Attila utcában bujkáló romkertben van minden is, ami az emlékeket és maradványokat illeti: Krisztus után 100 körül épült, 1000+ m2 területű villa meleg, langyos és hideg vizes medencével (azért tudtak élni a római kori császárok, na), tájba illesztett gazdasági épületek, a perzsa istennek, Mithras-nak állított Mithras-szentély, császárkori pénzérmék, központi fűtés nyomainak hiányában (bezony, már akkor volt ilyen) villa-szerűnek titulált épület, na meg a modernebb korban állított szobrok, amik szintén Hévíz történelméből mutatnak be egy-egy szeletet.

 

Hol: Hévíz, Attila u., 8380 (kattints, Google Maps)
Nyitvatartás: egész évben látogatható

 

Gasztro: pincesor és éttermek Hévízen
Egregyi pincesor

Kép forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

A borospincék téma kicsit fájó pont szívünknek – Egregy (ami ma már Hévíz része) dimbes-dombos részén már a római korban is szőlőtermesztés és borászat folyt: a talaj, a fekvés, minden kedvez ezen a környéken a különösen finom borok világának. A fájdalom abból fakad, hogy télen sajnos a pincék többsége zárva tart. De! Azért még nincs minden veszve – érdemes körbenézni Google Maps-en előzetesen és telefonálni egyet, vagy akár csak sétálni egyet a hangulatos utcákon, és bekukkantani az ablakon, hogy ki tart nyitva.

 

A hévízi éttermek mentsvárat jelentenek a fájó szívnek is, mert itt még van egy extra esélyünk megkóstolni a helyi borfelhozatalt szezonon kívül is. A rengeteg étterem közül néhány, amik elméletileg télen is üzemelnek (a javaslat itt ugyanúgy érvényes – inkább telefonálj előre):

Teri Mama Vendéglője (kattints)

AzÉn Anyósom (kattints)

Magyar Csárda (kattints)

Kocsi Csárda (kattints)

Korona Étterem (kattints)

OLD Smokey Burger (kattints)

Hofbräu Vendéglő (kattints)

Brix Bistro (kattints)

 

Látnivaló: Rezi vár
Rezi vár

Kép forrása: welovebalaton.hu

A romkertnél picit fiatalabb, de annál látványosabb panorámát magának tudó Rezi vár a 425 méter magas Meleg-hegy kiugró szirtjén szintén abszolút bakancslistás hely, ha már erre járunk. A várat az 1200-as évek végét építtette (valószínűleg) Pécz Apor és Lukács, több felvonásban. A vár pályafutása 1590 körül ért véget, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a törökök a szomszédos Tátika vár felgyújtásával együtt Rezi várát sem kímélték, ha már itt voltak – hódítgatásokban nem árt a hatékonyság. A várból pazar kilátás nyílik a környékre: legeltethetjük a szemünket a Szántói-medencén, a Tátika kúpjain, Sümeg várán, az előttünk elterülő Balatonon, és még a Tapolcai-medence tanúhegyei is megmutatják magukat.

 

Hol: Rezi, Meleg-hegy, 8373 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: kb. 15 km
Megközelítés: kocsival és gyalog is lehetséges
Nyitvatartás: egész évben látogatható

 

Aktív: Rezi Dino- és Kalandpark
Rezi Dino és Kalandpark

Kép forrása: szallas.hu

Ha gyerkőcökkel fedezed fel a várat, érdemes belevenni a programba az ugyanúgy Rezin található kalandparkot is, ami különösen gyerekeknek és Jurassic Park rajongó felnőtteknek lehet szuper program. Itt gyakorlatilag van mindenre lehetőség, ami a kalandpark és a dínók világának ötvözéséből kihozható: kötélpálya, lecsúszó pálya, mászófal (gyerkőcöknek), mini golf, boci és bika rodeó, kincsmosás, és még sorolhatnánk. (A biztonság kedvéért jeleznénk, hogy ennek a parknak nem a dinoszaurusz kutató babérokra törők adják a célközönségét.)

 

Hol: Rezi, 73162, 8373 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: kb. 11 km
Téli nyitvatartás: 10:00-15:00
Belépő: 5 000 – 5 500 Ft
További információk: Dino- és Kalandpark Rezi (kattints)

 

Wellness: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

Kép forrása: kehidatermal.hu

Ha a Hévízi-tó nyitvatartási idejéről lecsúsztál (ahogy mi szoktunk ?), vagy csak simán kicsit konvencionálisabb pancsolásra vágysz, Zalakaros előtt azért még van egy közelebbi opció: fürdés Kehidakustányban! A víz meleg, lehet este is fürdőzni tömeg nélkül, és a jelenlegi helyzetben ritka kincs, hogy még nyitva tartanak. Nekünk nagyon bejött az esti lazulás itt, az immunrendszerünk pedig küldi a pacsit annak a külső meleg medencének, ahova vérmérséklettől függően slattyogsz vagy rohansz (és megpróbálsz nem hasra esni).

 

Hol: Kehidakustány, Kossuth Lajos u. 62, 8784 (kattints, Google Maps)
Távolság Hévíztől: kb. 15 km
Nyitvatartás: 9:00-20:00
Belépő: 1 600 – 9 500 Ft
További információk: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő (kattints)

Ez a túránk legközelebb 2024 decemberében fog indulni, időpontjaink októberben kerülnek kihirdetésre.

Ha egyedi időpontban szeretnél velünk tartani, töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, és felvesszük veled a kapcsolatot.

Személyes adatok

Név(Kötelező)
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Számlázási cím(Kötelező)

Túra adatok

Kérünk röviden foglald nekünk össze ajánlatkérésed részleteit (pl.: érkezés, távozás, érdeklődsz-e szállás iránt is, stb.), hogy a lehető legoptimálisabb ajánlatot tudjuk számodra elkészíteni!
Nyilatkozat(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Hírlevél

Szeretnél értesülni minden kalandról?

Kérdésed van?

info@funrafting.hu

+3670 609 6080