KENUTÚRA

Ipoly

MIKOR

2024. máj. 11-12 (szo-v) Megtelt

2024. jún. 29-30 (szo-v) Van hely

Időtartam

2 nap (szo-v)

Hol

Vámosmikola-Ipolydamásd

Evezés

kb. 15 km/nap

Nehézség

Kezdőknek, családoknak is

Szállás

Vadkemping

PROGRAM

Közös főzés (szombat)

Szemétszedés (szombat)

ÁRAK

Felnőtt: 23 900 Ft

6-12 év: 19 900 Ft

Bolygóbarát akció:

Túradíj: 21 900 Ft 16 900 Ft

A vadregényes Ipoly megőrizte természetes voltát, kevésbé beépített a partszakasz, és inkább erdők szegélyezik, ahol a benyúló fák alatti átbújások jelentik a kihívásokat. A hajóforgalommal nem kell versenyre kelnünk, hiszen az Ipoly a kanyargóssága, zátonyai, szigetei és sűrű növényvilága végett nem hajózható, a fővároshoz való közelsége miatt pedig ideális hétvégi túrázó hely.

Miért érdemes minket választani:

Több mint 15 éves vízi tapasztalat

Vadvízen edzett, képzett (nemzetközi vizsgával rendelkező) túravezetők

Családias légkör, odafigyelünk rád 😉

Teljes körű gyors, profi ügyintézés

100% elégedettségi garancia, a részletekért kattints

A túradíj egy része környezetvédelmi hozzájárulásra kerül felhasználásra

Bolygóbarát túrákBolygóbarát akció

Szeretnénk, ha nem csak egy élménnyel távoznál, hanem valamilyen hasznos tudást is szereznél környezetedről és annak megóvásáról, ezért egyes kenutúráinkat „bolygóbarát” környezettudatos programmal egészítettük ki.Szeretnénk, ha túránkon hasznos élményt is szereznél környezeted megóvásáról, ezért a kenutúránk kiegészítésként „bolygóbarát” környezettudatos programot találtunk ki, amihez díjmentesen biztosítunk számodra minden szükséges felszerelést (a költségeit mi álljuk), valamint lehetőséget biztosítunk minden résztvevőnek az extrán kedvezményes részvételre a túrán.

Közös főzés a vízparton
Kenutúra és szemétszedés az Ipolyon
Plusz program: Közös főzés, fenntartható étkezés (opcionális)
Plusz program: Szemétszedés (opcionális)
Gondolkodtál már, hogy milyen módokon tudnád fenntarthatóbbá tenni az étkezési szokásaidat a bio termékek vásárlásán túl? Mire érdemes figyelni egy bevásárlásnál? Na meg, persze, mit is lenne érdemes enni… és hogyan? Ezekkel és ehhez hasonló a kérdésekkel fogunk foglalkozni szombat este, miközben összeütünk közösen egy finom, fenntartható vacsorát. Főzésre fel!

Tudtad, hogy a műanyag csomagolásnak, zacskóknak csak a 20%-a kerül újrahasznosításra? Felmerül a kérdés, hogy akkor mi lesz a maradék 80%-al. Hát ez az! Sajnos a legnagyobb része a folyókba kerül és így vagy úgy, de eljut a tengerekig, óceánokig. 2019-ben egy bálna gyomrában 40 kg műanyag zacskót találtak, és tuti nem a bevásárlás miatt vette magához… 🚯

 

Te is azt gondolod, hogy ez így nem jó, és szeretnél tenni is valamit, ami jót tesz a környezetednek, ezáltal neked is? Ha a válaszod igen, gyere el az ipolyi szemétszedő túránkra, ahol szombaton megtisztítjuk a folyó egy szakaszát a szeméttől, miközben felfedezzük az Ipoly vadregényes tájait, az evezés után pedig aki szeretne, segíthet nekünk szétválogatni az összegyűjtött szemetet, hogy utána könnyebben tudjon az önkormányzat az újrahasznosításról gondoskodni.

➜ Túraleírás

Péntek: vadkempinges ráhangolódás az Ipoly partján (opcionális)

Akik szeretnének már pénteken ráhangolódni a hétvégére, azokkal péntek este találkozunk Ipolytölgyesen, ahol egy hangulatos tábortüzes lazulással töltjük az estét – vadkempingezni fogunk parti panorámával, de megszállhatsz más helyen is, ha inkább az ágyat preferálnád.

Szombat: Vámosmikola – Ipolytölgyes evezés + közös főzés, fenntartható étkezés
Szombat: Vámosmikola – Ipolytölgyes evezés + szemétszedés

Reggel átgurulunk Ipolytölgyesről Vámosmikolára, ahol becsatlakoznak a szombat reggel érkezők. Letesszü autóinkat, megtartjuk az oktatást és kiosztjuk a felszereléseket mindenkinek, majd hajítjuk is a vízbe hajóinkat magunkkal együtt és elindulunk lefelé az Ipolyon.

 

Ha elég szemfülesek vagyunk, számos madarat pillanthatunk meg a túra során, gémet, kócsagot, akár még jégmadarat is, úgyhogy érdemes lesz mereszteni sas szemünket. Egy kis edzésként túránk vége előtt még tartunk egy közösségi kenuátemelést a zsilipnél, majd visszaérkezünk Ipolytölgyesre, a sofőrökkel visszahozzuk az autókat táborunkba, az estét pedig egy közös főzéssel töltjük a vízparton, ahol amellett, hogy eszünk egy jót, arról is beszélgetünk majd, hogy hogyan lehet fenntarthatóbbá tenni étkezési szokásainkat – mindezt egy melegítő tábortűz és millió csillag társaságában tesszük a természetben.

 

A közös főzésen természetesen nem kötelező a részvétel, csak akkor kimaradsz a jókis közös élményből. 🙂

Reggel átgurulunk Ipolytölgyesről Vámosmikolára, ahol becsatlakoznak a szombat reggel érkezők. Letesszü autóinkat, megtartjuk az oktatást és kiosztjuk a felszereléseket mindenkinek – a kenutúrához és a szemétszedéshez is 😉 -, majd ha megvagyunk, hajítjuk is a vízbe hajóinkat magunkkal együtt és elindulunk lefelé az Ipolyon.

 

Ha elég szemfülesek vagyunk, számos madarat pillanthatunk meg a túra során, gémet, kócsagot, akár még jégmadarat is, úgyhogy érdemes lesz mereszteni sas szemünket. Ahogy haladunk lefelé, minden szemétre rávetjük magunkat, amit csak látunk, legyen az vízen vagy épp a partmenti növényzetben fennakadva – minél többet összegyűjtünk, annál jobb! Egy kis edzésként túránk vége előtt még tartunk egy közösségi kenuátemelést a zsilipnél, majd visszaérkezünk Ipolytölgyesre, ahol az érdeklődőkkel nekilátunk az összegyűjtött szemét szétválogatásának, a sofőrökkel visszahozzuk az autókat táborunkba, majd az estét egy melegítő tábortűz és millió csillag társaságában töltjük a természetben.

 

A szemétszedésben nem kötelező részt venni, velünk tarthatsz úgy is, hogy nem szedsz szemetet, csak akkor kimaradsz a szemétvadászat jókis közös élményéből. 🙂

Vasárnap: Ipolytölgyes – Ipolydamásd

Folyóparti kilátásos reggeli, majd tábort bontunk, és ott helyben vízre is szállunk, folytatva vadregényes túránkat a kanyargó Ipolyon. Teljes nyugalom, madárcsicsergés, löszfal millió fecskével, és sok-sok hódvár vár ránk, néhol akár kiegészítve egy-egy kisebb zúgóval. Túránk végén Ipolydamásdon kötünk ki, ahonnan a sofőröket visszavisszük autóikhoz, az autók utasaival pedig addig kikapcsolunk kicsit a parton. Hazafelé érdemes benézni Szobra, ahol lehet csapni egy győzelmi lakomát. 😉

➜ Tudnivalók

Részvételhez: a túra folyamán az úszástudás előnyt jelent, de nem kötelező. A 16 éven alatti gyerekeknek, és azoknak, akik nem tudnak úszni, a mellény használata az egész túra alatt kötelező, melyet biztosítunk.

A részvétel 6 éves kortól lehetséges, abban az esetben, ha a gyerkőc bírja a huzamos ideig (akár 2 órán át) tartó egy helyben ülést (hogy mindenki benne maradjon a hajóban).

 

Időtartam: érkezhetsz a túrára péntek este vagy szombat reggel is, maga a túra két napos lesz (szombat-vasárnap).

 

Túra nehézsége: képzett túravezetőink közreműködésével kevésbé gyakorlott, vagy kezdő vízitúrázókra is emlékezetes élmények várnak. A túra előtt túravezetőink részletesen elmagyarázzák, hogyan kell evezni és kormányozni, melybe gyorsan bele lehet jönni a békés vízfolyáson. Csapatod létszámától függően vagy csak ti fogtok ülni a kenuban, vagy összeültetünk további vendégeinkkel, hogy kellő lóerő hajtsa a kenut (melyek többnyire 4 fősek). A túrán résztvevők létszámától függően egy vagy több túravezetőnk fogja kísérni a csapatot, akik az első/utolsó kenukban fognak ülni, tehát nem mindegyik kenuban lesz túravezető. A kormányzás az oktatás során elmondottak alapján hajónként egy fő dolga lesz, ha van már tapasztalatod, nagy valószínűséggel Te leszel az, aki kormányoz, de kezdőként is hamar bele tudsz jönni az irányításba. 🙂

 

Hajótípus: alacsony vízállás esetén előfordulhat, hogy a hagyományos túrakenuk helyett vadvízi (“gumi”) kenukkal/raftokkal lesz lehetséges a részvétel a túrán. A vadvízi kenukban az irányítás ugyanúgy működik, csak ezek jobban bírják a strapát, a vadvízi raftokat túravezető irányítja.

 

Ajánlott felszerelés:

A túrára hozz magaddal:

enni- és innivalót

vízhatlan kabátot

evezős/technikai felsőt

sapkát/kalapot

naptejet, napszemüveget

az időjárásnak megfelelő öltözéket + érdemes egy váltó nadrágot és pólót hozni, mert a vízfröccsenésektől nedves lehet a ruházat; teljesen kezdőknek egy komplett váltóruha szükséges

ha a telefonodat szeretnéd magaddal hozni, akkor vízálló telefontokot

kemping felszerelést, tábori konyha felszerelést és megfelelő mennyiségű ivóvizet (a nagyobb kannák tökéletesek erre) a vadkempingezéshez

 

Felszerelés szállítása: a vízre csak a napi felszereléseinket visszük, minden más az autókban marad.

 

Időjárás: az aktuális időjáráshoz mérten fontos a sapka, a tarkó védelme, napozó krém használata, valamint fel kell készülni megfelelő öltözékkel a kevésbé jó időre is: esőre, szélre, alacsonyabb hőmérsékletekre!

➜ Szállás

Vadkemping az Ipoly partján

Van: folyóparti, millió-csillagos élmény, sok jól irányzott bokor és fa
Nincs: infrastruktúra
Hozz magaddal: ivóvizet, ennivalót, szemeteszsákot
Ár: ingyenes 😉

➜ Találkozó, utazás

Ha pénteken jössz: Ipolytölgyes

Cím: Ipolytölgyes (kattints, Google Maps) – a pontos koordinátákat elküldjük a túra előtt
Találkozó: péntek este

Ha szombaton jössz: Vámosmikola

Cím: Vámosmikola (kattints, Google Maps) – a pontos koordinátákat elküldjük a túra előtt
Találkozó: szombat reggel 9 órakor

Tömegközlekedéssel
Túránk minden állomása elérhető tömegközlekedéssel és egy kis sétával, itt (kattints) tudsz tájékozódni a részletekről. A cuccaidat a túra során buszunkkal transzferáljuk, ha tömegközlekedsz.

 

Autóval
Utazás egyénileg – a telekocsi rendszerben való részvételhez a jelentkezés után kiküldött űrlapon tudod majd megadni a szükséges adatokat.

➜ Árak

Kenutúra + Közös főzés

Ipoly

2 nap


23 900 Ft
felnőtt/fő

19 900 Ft
6-12 év/fő
Kenutúra + Szemétszedés

Bolygóbarát akció

Ipoly

2 nap

21 900 Ft
16 900 Ft
túradíj/fő

Az ár tartalmazza:

A teljes felszerelést a túra során (hajót, lapátot, mellényt)

A közös főzést
A szemétszedéshez szükséges felszerelést (kesztyűt, szemeteszsákot)

A túravezetést profi, több mint 15 éves vízi tapasztalattal rendelkező túravezetőkkel

A hajók kiszállítását, hazaszállítását

A sofőrök transzferét

Az ingyenes vadkempingezést 😉

A szervezési díjat

Az ár nem tartalmazza:

Az utazást – ld. “Találkozó, utazás”

Az étkezéseket

Foglalási, visszamondási feltételek

Helyfoglalás érvényessége:

 Online jelentkezés esetén egyéni résztvevők és kisebb csoportok részére egyaránt 3 900 - 10 900 Ft/fő foglaló befizetésével, és a fizetés után kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá. A fennmaradó összeg befizetése a helyszínen esedékes.

 Ajánlatkérés esetén egyéni résztvevők és csoportok részére egyaránt 3 900 - 10 900 Ft/fő foglaló befizetésével, és az ajánlatadáskor kiküldött részvételi űrlap kitöltésével válik a túra lefoglalttá. A fennmaradó összeg befizetése a helyszínen esedékes.

Minimum létszám:

A túrát minimum 10 fő jelentkezése esetén tudjuk elindítani. Amennyiben nem jön össze a szükséges minimum létszám, választható másik időpont, vagy visszatérítésre kerül a befizetett foglaló összege.

Garancia:

Amennyiben a túra cégünk hibájából meghiúsul, a befizetett foglaló összegét visszatérítjük.

Időjárás:

Evezős túráinknak a természet ad otthont, annak minden szépségével és kihívásával együtt, időjárás tekintetében is. Túráinkat kizárólag balesetveszélyes vagy rendkívül szélsőséges időjárási körülmények esetén halasztjuk el - ebben az esetben választható másik időpont, vagy visszatérítésre kerül a befizetett foglaló összege. Minden más esetben, amikor az időjárás esetleg nem a legidillibb formáját hozza, de a túra biztonságosan megtartható, ha a jelentkező eláll a cégünk által egyébként kivitelezésre kerülő túrán való részvételtől, a szervezési és kiszállási költségek végett a befizetett összeg visszatérítése, illetve kártérítés fizetése nem áll módunkban.

COVID-19:

Visszafizetjük a foglaló 100%-át, amennyiben a befizetést követően ismét életbe lép olyan korlátozás, mely nem teszi lehetővé a túra megrendezését.

Visszamondási feltételek (vendég részéről):

Visszamondás esetén a felmerült költségek érvényesítése végett a visszamondó bánatpénzt köteles fizetni, amely a teljes részvételi díj (tehát a teljes túradíj) százalékában kifejezett, alábbi átalány összege:

 a túra időpontját megelőző 60. és 31. napok között a részvételi díj 20%-a

 30. és 16. napok között a részvételi díj 70%-a

 15. és 8. napok között a részvételi díj 90%-a

 7 napon belül a részvételi díj 100%-a, de a lefoglalt hely harmadik fél részére átruházható, amennyiben a harmadik fél megfelel a túra részvételi feltételeinek.

 

Másik időpontra történő átfoglalás esetén amennyiben az átfoglaló vagy cégünk tud utasokat találni a megüresedő helyekre, a teljes befizetett összeg átvihető a másik időpontra, ha azonban a megüresedő helyekre nincs másik jelentkező, az átfoglalás visszamondásnak minősül, melyre a fenti feltételek az érvényesek.

 

A jelenlegi bizonytalan járványügyi helyzetben erősen javasoljuk útlemondási biztosítás megkötését valamely biztosítónál, amely betegség (akár COVID, akár más) vagy baleset esetén fedezi a felmerülő költségeket.

Nyilatkozat:

A résztvevők biztonsága érdekében fenntartjuk a túraterv-változtatás jogát.

Fenntartjuk a jogot a túra vagy a programok lemondására felelősségén kívül eső okokból (pl. szélsőséges időjárási viszonyok vagy elháríthatatlan természeti jelenségek, technikai akadályok miatt). Ebben az esetben választható másik időpont, vagy visszatérítésre kerül a befizetett foglaló összege.

➜ Fenntarthatóbbság

Túráinkat igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten minél több szempontból fenntarthatóbbá tenni – ez a túránk az alábbi, ENSZ által megfogalmazott fenntarthatósági célokhoz járul hozzá:

Fenntarthatósági célok - Egészség és jóllét

Egészség és jóllét

A természetben, szabad levegőn történő evezés alapjaiban járul hozzá minden résztvevő jóllétéhez a mozgás jótékony hatása által, ami a fizikai és mentális egészségünket egyaránt javítani tudja. Mondani szokás, hogy “minden nap egy alma az orvost távol tartja” – ha az almát kicseréljük az evezésre, az állítás méginkább igazzá válik. 😉

Fenntarthatósági célok - Tiszta víz és közegészségügy

Tiszta víz és közegészségügy

Kiemelten fontos téma számunkra élővizeink védelme, valamint a felelős és takarékos vízhasználat, melyre túrázóink figyelmét is felhívjuk, illetve túravezetőink is ezen elveknek megfelelően vesznek részt a túrán. Evezős túráink azt a célt is hivatottak szolgálni, hogy túrázóink természetkímélő módon, direkt kibocsátás nélkül ismerkedhessenek meg az Ipoly vízi élővilágával.

 

Túráinkon szigórúan tilos a szemetelés – amit elhoztunk magunkkal, vissza is tudjuk vinni a szárazföldön található hulladékgyűjtőkig. Ezen a túránkon szemétszedéssel egészítettük ki az evezést, ezzel is hozzájárulva vizeink tisztán tartásához, valamint egyúttal bevetve a szemétszedés rendkívül erős szemléletformáló erejét.

 

Minden túrázónkat arra ösztönözzük, hogy hozzon magával kulacsot a túrára, valamint sokszor használatos, nagy űrtartalmú kannát a vadkempingezéshez – ezzel egyrészt megelőzhető a felesleges hulladéktermelés és környezetszennyezés, másrészt minden egyes palackozott víz, amit NEM vásárolunk meg, millió apró kiállást jelent a palackozott víz gyártó óriások ellen, melyek a rendelkezésre álló ivóvízkészletek privatizálásából termelnek profitot.

 

Túrázóinknak igyekszünk felhívni a figyelmét továbbá az olyan apróbb lépésekre, melyekkel szintén hozzájárulhatnak vizeink minőségének védelméhez a túra során: ilyen például a természetes anyagokból készült szúnyogriasztó használata, illetve a testrészek ruhával takarása a naptej használata helyett (ahol lehetséges), ezáltal megelőzve a káros anyagok bejutását élővizeinkbe egy-egy csobbanás alkalmával.

 

A szállás kapcsán szintén fontos szempont számunkra a felelős vízhasználat, ezért ezen a túránkon kifejezetten a vadkempingezést ajánlunk a környékbeli szállodák helyett – a szállodáknál az egy vendégre eső vízhasználat (különösen ha medencével is rendelkezik a komplexum) óriási mértékben meghaladja a vadkempingezésre jellemző vízhasználat mértékét. Vadkempingezéskor szembesül csak igazán vele az ember, hogy mennyire sokat ér minden egyes csepp ivóvíz, amikor az nem áll korlátlanul rendelkezésre.

Fenntarthatósági célok - Megfizethető és tiszta energia

Megfizethető és tiszta energia

Túráinkat igyekszünk úgy kialakítani, hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb energiafelhasználással és károsanyag-kibocsátással járjanak. Ezt a túránkat kifejezetten azért szervezzük meg minden évben, mert közel van Budapesthez és tömegközlekedéssel is megközelíthető (ld. “Találkozó, utazás” fül). A beevezett szakasz megválasztásánál az is szempont volt a tervezésnél, hogy ha a létszám ezt lehetővé teszi, megoldható legyen, hogy az autók transzferálását lecsökkentsük egyetlen körre a napi oda-visszák helyett.

Fenntarthatósági célok - Fenntartható városok és közössége

Fenntartható városok és közösségek

Ezt a túránkat kifejezetten úgy terveztük meg, hogy tömegközlekedéssel (ld. “Találkozó, utazás” fül) és akár kerékpárral is elérhető legyen Budapestről, hogy ezáltal elkerülhető legyen a város amúgy is túlterhelt levegőjének és úthálózatának további terhelése.

Fenntarthatósági célok - Felelős fogyasztás és termelés

Felelős fogyasztás és termelés

Kijelölt túráinkon az evezés után különböző témákban fenntartható, tudatos foglalkozásokat tartunk, melyek egy részén csökkentett plusz díjjal lehetőséget biztosítunk a részvételre, hogy ezzel is hozzájáruljunk a fenntarthatóbb fogyasztás és gyakorlatok elterjedéséhez, népszerűsítéséhez.

Felelős fogyasztás és termelés

Ezen a túránkon szemétszedéssel egészítettük ki az evezést, mely szemléletformáló erejével rendkívül erősen hozzá tud járulni a felelős fogyasztás elősegítéséhez – nem egy túrázónk megjegyezte már a szemétszedő túráink alatt, főleg amikor már a sokadik zsákot töltöttük meg, hogy mostantól oda fog figyelni rá, hogy kevesebb szemetet termeljen, mert ez hihetetlen, hogy mennyit szedünk össze.

 

A szemétszedéshez mindenkinek díjmentesen biztosítjuk a szükséges felszerelést, valamint kedvezményes túradíjjal biztosítunk lehetőséget a részvételre Bolygóbarát akciónk keretében, ezzel is támogatva vizeink tisztán tartását és a fenntarthatóbb fogyasztás népszerűsítését.

Fenntarthatósági célok - Fellépés az éghajlatváltozás ellen

Fellépés az éghajlatváltozás ellen

Evezős túráinknak a fő célja a fenntarthatóbb utazás, életvitel és gondolkodásmód népszerűsítése szemléletformálással és edukálással a túra során, valamint azáltal, hogy megmutatjuk túrázóinknak: helyben, piciny országunkban is rengeteg kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre, amely ki tud váltani egy repülős utat egy távolabbi célpontra (mely mérföldekkel nagyobb környezetszennyezéssel jár).

 

Túráink tervezésekor figyelembe vesszük továbbá az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásunkat (mely legfőképp az utazásból eredő kibocsátásból adódik), és igyekszünk ennek fényében minél több túránkat közelebbi célpontokhoz tervezni.

Foglald le túrád online – bankkártyával, OTP SZÉP kártyával vagy előreutalással tudod kifizetni a túra foglalóját webshopunkban.

  • Megtelt

    Megtelt

  • Van hely

Személyes adatok

Név(Kötelező)
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Ha cég nevében kérsz ajánlatot, kérünk töltsd ki!
Számlázási cím(Kötelező)

Túra adatok

Kérünk röviden foglald nekünk össze ajánlatkérésed részleteit (pl.: érkezés, távozás, érdeklődsz-e szállás iránt is, stb.), hogy a lehető legoptimálisabb ajánlatot tudjuk számodra elkészíteni!
Nyilatkozat(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Hírlevél

Szeretnél értesülni minden kalandról?

Kérdésed van?

info@funrafting.hu

+3670 609 6080